Belehalt sérüléseibe kedden a harmadik is abból az öt diákból, akiket egy diáktársuk sebesített meg, amikor tüzet nyitott rájuk az ohiói Chardonban. A tettes, aki kedden megjelent a bíróság előtt, kijelentette, hogy vaktában tüzelt.

Az ügyészség szerint az igazságszolgáltatás valószínűleg felnőttként fogja kezelni az elkövetőt, a 17 éves T.J. Lane-t. Az ügyészeknek csütörtökig kell vádat emelniük ellene, a bíróság elrendelte a tettes fogva tartásának 15 nappal való meghosszabbítását.

A helyi középiskola büféjében hétfő reggel Lane a tanítás kezdete előtt lövéseket adott le a többi diákra. Egy lányt és négy fiút kórházba szállítottak. Utóbbiak közül az egyik hétfőn, kettő pedig kedden meghalt. Egy sebesült diákot továbbra is kórházban ápolnak, az egyet pedig kedden hazaengedtek.

Az ismerősei szerint a merénylő csendes és meglehetősen jó tanuló volt, visszahúzódó típus, aki ritkán beszélt arról, hogy mi történik nála otthon. A Lane család ügyvédje szerint a lövöldöző diák "rendkívül sajnálja", amit tett, és "nagyon-nagyon rémült". Mint mondta, T.J. legközelebbi hozzátartozói sem értik, hogy mi válthatta ki a támadást.

A fiú ugyanakkor december 30-án a Facebookon megjelentette egy versét, amelyben arról a vágyáról ír, hogy a világ a lábai elé hajoljon, a vonagló emberek eltörpüljenek előtte, és hogy ő jobb, mint mindazok, akiket gyűlöl.

"Mind haljatok meg!" - zárta bejegyzését T.J. Lane.

Szemtanúk szerint a diák a büfében célzottan és figyelmeztetés nélkül tüzelt egy négyfős, fiúkból álló asztaltársaságra. A merénylőt egy helyettes futballedző és felügyelő tanár, Frank Hall kergette ki az iskolából. Lane-t a rendőrség nem sokkal később a környéken elfogta.

Az áldozatok egy buszra várakoztak, amely tovább szállította volna őket egy közeli szakközépiskolába. Lane egy veszélyeztetett gyermekek számára fenntartott iskola tanulója volt.

A Cleveland elővárosának tekintett, 5100 lakosú Chadronban kedden elmaradt tanítás, az oktatási intézmények péntekig zárva tartanak.