Kommandós akcióban próbálják elfogni azt a vélhetően iszlámista merénylőt, aki hét embertmegölt és kettőt megsebesített az elmúlt hetekben Franciaországban. A 24 éves al-Kaidához köthető  férfi hétfőn egy zsidó iskolánál meggyilkolt egy felnőttet és három gyereket, egyet pedig súlyosan megsebesített, előtte egy héttel pedig három francia ejtőernyős katonát ölt meg.

A Toulouse-i házat körbevette a francia elit kommandó a RAID. A férfit a rendőrség közlése szerint Mohammed Merahnak hívják. A nyomozók szerint a gyanúsítottat 2010 végén köztörvényes bűncselekmények gyanújával az afganisztáni Kandahárban egyszer már letartoztatták. Claude Guéant francia belügyminiszter elmondta: a feltételezett tettes leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél, a szalafizmus mozgalmához (radikális iszlám) és a dzsihádizmushoz kapcsolható, s többször járt Afganisztán és Pakisztán határvidékén.

Helyszíni beszámolók szerint 6-7 lövés dördült, és az akció során két rendőr könnyebben sérült. Egyes információk szerint a feltételezett tettes Algériában született, korábban járt Afganisztánban és Pakisztánban, és palesztin gyerekek halálát akarta megbosszulni.

A francia belügyminiszter tájékoztatása szerint a gyanúsított testvérét már letartóztatták. Guéant elmondta: "A legfőbb gondunk azt, hogy élve fogjuk el ... hogy olyan körülmények között állítsuk elő, hogy az igazságszolgáltatás elé tudjon állni". Hozzátette: "Jelenleg egy rendőrrel folytat tárgyalást (a feltételezett tettes), és azt mondta, hogy délután megadja magát". A belügyminiszter szerint a férfi "már nem lő", és már "ártalmatlan helyzetbe" került.
"A kockázat, amit eddig jelentett, már nem létezik. De azért továbbra is óvatosnak kell lennünk" - fogalmazott Toulouse-ban a belügyminiszter. Kitért, arra is hogy a férfi maga kért lehetőséget arra, hogy tárgyalhasson a rendőrséggel, cserébe kidobta a fegyverét az ablakon.
"Tény, hogy kihajított egy fegyvert az ablakon, de lehet nála még több is. Reggel azt állította hogy egy kalasnyikov, egy Uzi típusú izraeli géppisztoly és több revolver is van nála".


A gyilkos mindkét esetben egy 45-ös Colttal gyilkolt, és egy Yamaha motorral érkezett a helyszínekre, arcát a motoros sisak fedte. A gyilkosságok hatalmas felzúdulást váltottak ki Franciaországban, a tettesre rendőrök ezrei vadásztak.