Előzetes letartóztatásba helyezett három, embercsempészettel gyanúsított férfit a Szegedi Városi Bíróság; a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Készenléti Rendőrség munkatársai egy közös akció során fogták el őket, a negyedik gyanúsított szabadlábon védekezhet - közölte az NNI szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Csécsi Soma közlése szerint a bűnbanda még tavaly áprilisában több alkalommal nyújtott segítséget külföldieknek a szerb-magyar határ illegális átlépéséhez, majd Magyarországról történő illegális továbbutazásukhoz.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezetet szerbiai területről egy szerb állampolgár irányította, magyarországi kapcsolatainak ő adta a megbízásokat a csempészések elkövetésére, szállító járművek és sofőrök beszervezésére, ő fizetett a bűncselekmények elkövetéséért is. Szállításonként 950 eurót adott a magyar szervezőnek, amelyet a férfi osztott tovább az elkövetésben részt vállaló többi társának.

Az NNI szóvivője elmondta, hogy a magyar oldalon beszervezett szállítók és az úgynevezett előfutók szállításonként 25-50 ezer forintot kaptak azért, hogy jelezzék, ha az útvonalon rendőri ellenőrzés zajlik. A nyomozás adatai szerint a bűnbanda csaknem száz embert csempészett át Magyarországra Szerbiából.

Csécsi Soma közölte: a nyomozás során eddig két szerb és nyolc magyar állampolgárt gyanúsítottak meg, akik között többszörösen büntetett előéletű, és hasonló bűncselekmény miatt más hatóságnál eljárás alatt állók is vannak.

A múlt szerdán elfogott négy férfi közül hármat a szegedi bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Az NNI múlt kedden tudatta, hogy a Terrorelhárító Központ (TEK) munkatársaival közösen fogtak el hasonló bűncselekmény miatt magyar és román férfiakat. Az a bűnszervezet - szintén tavaly - több alkalommal segített pakisztáni, török, afgán és palesztin származású embereknek a szerb-magyar határ illegális átlépésében, majd a továbbutazásukban. A migránsok úti céljai nyugat-európai országok voltak, főként Ausztria és Németország.

Abban az eljárásban jelenleg 19 gyanúsított van - 1 román és 18 magyar -, ők bizonyíthatóan 150 ember csempészetében érintettek. A bűnszervezet tagjai közül többen is előzetes letartozatásban vannak.