18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lángba borult egy tiltakozó tibeti Újdelhiben

2012.03.27. 12:24

Újabb tibeti szerzetes gyújtotta fel magát a kínai Tibet-politika ellen tiltakozva. A 27 éves Dzsanphel Jesi hétfőn, az indiai fővárosban, Újdelhiben lobbantotta lángra a testét az ellen tiltakozva, hogy odalátogat a kínai államfő, Hu Csintaó. A rendőrök hiába próbálták meg pokrócokkal eloltani, így is megégett a teste 98 százaléka, jelenleg kórházban ápolják. Tibetben, illetve a tibeti emigrációban elterjedt az utóbbi években a Kína-ellenes tiltakozás e formája, eddig legalább 25 szerzetes égette meg magát, legutóbb március 14-én (a 2010-ben kezdődött Arab Tavasz forradalmaiban is sok önégető jelent meg).

Kína 1950-ben szállta meg Tibetet, uralmuk ellen 1958-59-ben felkelés zajlott. Ezt kegyetlenül leverték a kínaiak. A Dalai Láma, a régió kulturális-vallási vezetője ekkor kényszerült Tibet végleges elhagyására. 2008-ban - a pekingi olimpia előtt - újabb felkelés tört ki a kínaiak ellen, aminek már etnikai színezete is volt. A lázadásban több han kínai is meghalt, a tibeti áldozatok számát nem tudni. A beolvasztásra törekvő kínai kormány a Dalai Láma szerint "kulturális népirtás"-t követ el.