Négy ember halt meg, három súlyosan megsérült a Fejér megyei Kulcson péntek délelőtt történt családi tragédiában - közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője pénteken. A rendőrség honlapja szerint 23 éves, büntetlen előéletű H. Csanád Jutast gyanúsítják a családi gyilkossággal, őt délután fél 1 körül fogták el a helyszín közelében a terrorelhárítók. A korábbi hírekkel ellentétben nem történt túszejtés a házban, a délelőtt kiérkező terrorelhárítók feladata vélhetően a férfi elfogása volt.

Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője a helyszínen elmondta, a férfit a keresés megkezdése után 20-30 percen belül találták meg. Egy bozótban bújkált, volt nála egy bozótvágókés és egy kés, de nem tanúsított ellenállást. A gyanúsított komolyan megsérült, ezért kórházba szállítják, az újságírók szeme láttára helyezték át egyik autóból a másikba. Láthatóan nehezen vette a levegőt, a fején csuklya volt - írja az Index. A kutatást két nyomkereső kutya segítette, egyikük jelzésére találták meg az elkövetőt a ház és a Duna közötti domboldalon - közölte. Az elkövetőt előbb a dunaújvárosi kórházba szállítják, majd ellátását követően a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon hallgatják ki.

Az Index helyi pletykákból úgy értesült, hogy bozótvágóval és nyílpuskával végezhette ki áldozatait a gyilkos, vélhetően egy családi vita után. Később Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója a szúró- és vágóeszközöket erősítette meg. A férfi először az apját, a nagyszüleit és a bátyját gyilkolta meg, majd a házból kijőve egy járókelőt sebesített meg, aki hívni akarta a rendőrséget. A többi sérült a házon belül volt, ők a férfi nővére és még egy ismeretlen. A gyanúsítottat egy Kulcshoz közeli mocsaras területen fogták el, nem tanúsított ellenállást, miután 135 rendőr fésülte át a környező településeket és értesítették a vízirendészetet is.

A mentők szóvivje azt mondta: a Kulcsra riasztott mentők a helyszínen több sérültet találtak, közülük négy olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy csak a halál beálltát tudták megállapítani. A halottak között egy idősebb nő, egy idősebb és egy középkorú férfi, valamint egy fiatalember volt. Közlése szerint a helyszínre három mentőautót és egy mentőhelikoptert is riasztottak. Életveszélyes állapotban van és hamarosan megműtik a Fejér megyei Kulcson pénteken történt tragédia egyik sérültjét, akit mentőhelikopterrel szállítottak a budapesti Állami Egészségügyi Központba - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese.

Nincsenek életveszélyes sérülései a kulcsi családi tragédia egyik, a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Kórházba szállított sérültjének, az 57 éves férfit még operálják - mondta el az intézmény traumatológiájának ügyeletese. Varga Miklós főorvos tájékoztatása szerint a férfinak több nyílt törése, valamint vágott sebe van. A családi tragédia egy másik sérültjét a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházba szállították, az ő állapotáról későbbre ígért tájékoztatást az intézmény orvos-igazgatója.

A délelőtt folyamán a Terrorelhárítási Központ (TEK) készültségi szolgálata is Kulcs településre ment hét kisbusszal. A Velvet tudósítója szerint már szállingóznak el a rendőrök a településről, bár egyes egységeik még kihallgatják a szomszédokat, illetve a falu bejáratánál posztolnak - ellenőrizve a ki- és bemenő forgalmat. A rengeteg újságíróból is már csak néhány maradt, illetve két tévéstáb forgat még a - 4-5 házzal a helyszín előtt - lezárt utcában. Az újságírók a kordontól csak a ház fehér kerítéséig látnak el.

Edelényi Gábor, a helyi TV Kulcs főszerkesztője elmondta az Indexnek, hogy szerinte  egy ismert családban történt a tragédia, valószínűleg a fiú ölhette meg az apját, nagyapját, a testvérét és egy negyedik ismeretlent. Egyes pletykák szerint az egyik áldozat már két napja halott volt.

_


Nagyobb térképre váltás

Kinter Gyula, a helyi polgárőr egyesület elnöke korábban azt mondta, feltehetően családi tragédia történt a kora délelőtti órákban. A polgárőrök úgy tudták, hogy a falu domboldalánál lévő családi házban, a Hegyalja úton (ld. a térképen) egy karddal mészárolták le az embereket. Mint közölte, a mentők két életveszélyes sérültet vittek el a házból. Az utcában több mentőautó, tűzoltóautó és egy mentőhelikopter is várakozott, a házhoz vezető utat a rendőrség lezárta.

Kulcs polgármesterének feltételezései sincsenek arról, mi vezethetett a gyilkossághoz. A helyszínre érkezett Kiss Csaba az MTI-nek azt mondta, hogy a tragédia által érintett család "átlagos" família. Állítása szerint azt látta, hogy a helyszínről két embert vittek el a mentők, de azt nem tudja, felnőttekről vagy gyerekekről van-e szó.

Jól menő építési vállalkozó családját érte a támadás az MTI szerint. Hideg Edit, az egyik szomszéd újságíróknak azt mondta, a kora délelőtti órákban egy vérző fejű ember saját lábán kijött a portáról és segítséget kért egy másik szomszédjától. Hideg Edit elmondta: veszekedést nem hallott, mert a ház messze van a többitől, a telken beljebb áll. Hozzátette, tudomása szerint öten laktak a házban, a lakók zárkózottak voltak, nem tartották a kapcsolatot a község lakosaival.

A tragédiáról külföldön elsőként a német nyelvű sajtó számolt be. A német Welt egy MTI-n alapuló rövidhírben ír a mészárlásról "Legkevesebb négy halott a magyarországi kardos ámokfutásban" című cikkében, míg az osztrák Kleine Zeitung pedig "Négy embert ölt meg egy ámokfutó egy karddal" címen ír a gyilkosságról. A BBC-n jelenleg a harmadik legolvasottabb cikk a Kulcsról szóló beszámoló, amit a Reuters hírügynökségtől vettek át. Emellett a libanoni, norvég, román, szlovák és cseh online sajtó is beszámolt a tragédiáról.

Kulcs nagyközség

A 2600 fős falu Fejér megyében, az adonyi kistérségben, Dunaújvárostól nem messze, északra található. A Duna-parti község a 6-os főút és az M6-os autópálya mentén fekszik. Először 352-ben említették, de már 1025-ről tudni lehet, hogy Szent István ekkor adta oda az akkor itt fekvő Szántó falut és környékét egy apácarendnek. A 20. század elején sokan jártak ide üdülni. A második világháborúban komoly harcok is zajlottak Kulcs környékén. Kulcs 1994-ig Rácalmáshoz tartozott, az akkori népszavazással vált el tőle. Itt épült fel az első magyar szélerőmű. Manapság arról ismert a település, hogy a Duna-menti löszfal folyamatosan csúszik, házakat veszélyeztetve.