75 utas ragadt egy síliften húsvét vasárnap Engadinban, Svájc egyik kedvelt síparadicsomában - írta meg a Swissinfo. A  kabinos felvonó technikai probléma miatt állt le, és 30 méterrel a föld fölött lebegett, nem messze a megállótól. A mentőcsapatok négy helikopterrel mentették az utasokat, akik két órán át várták a hegyi mentőket, mert egyszerre csak 2-3 utast tudtak elszállítani.

A felvonó 30 éves, de az elmúlt hónapokban teljes felújításon esett át, új motort kapott, és a fék vezérlését is felújították.A hatóságok még vizsgálják, mi történhetett.

Ebben az esetben szerencsére nem sérült meg senki, de az elmúlt években nem egy eset végződött tragédiával.

Az egyik legsúlyosabb baleset 1998. február 3-án történt Olaszországban. A sílift drótkötelét egy túl alacsonyan szálló repülőgép vágta el. A lift 20 emberrel 112 méteres magasságból zuhant le, az utasok mindegyike meghalt. A gépet vezető pilóta azzal védekezett, hogy  a katonai térképen nem volt jelölve a felvonó pályája.

2004. októberében Ausztriában egy üres gondolakabin a drótkötélről visszacsúszva egy másik kabinnak ütközött, ahol két ember tartózkodott. Az egyik utas -egy kislány- kizuhant a kabinból, és nyolc méter zuhanás után a betonnak csapódott. A kislány életveszélyes sérüléseket szenvedett.

2005-ben Tirolban kilenc ember halt meg, amikor egy egy betontömböt szállító helikopter szállítmánya leszakadt és a felvonóra zuhant. A kabin lezuhant, eközben két másikat magával rántott. Az áldozatok közt több gyerek is volt.