Helikopterekkel mentették a síliftben ragadt utasokat

2012.04.10. 12:44

75 utas ragadt egy síliften húsvét vasárnap Engadinban, Svájc egyik kedvelt síparadicsomában - írta meg a Swissinfo. A  kabinos felvonó technikai probléma miatt állt le, és 30 méterrel a föld fölött lebegett, nem messze a megállótól. A mentőcsapatok négy helikopterrel mentették az utasokat, akik két órán át várták a hegyi mentőket, mert egyszerre csak 2-3 utast tudtak elszállítani.

A felvonó 30 éves, de az elmúlt hónapokban teljes felújításon esett át, új motort kapott, és a fék vezérlését is felújították.A hatóságok még vizsgálják, mi történhetett.

000 DV1108968
Fotó: Holger Hollemann

Ebben az esetben szerencsére nem sérült meg senki, de az elmúlt években nem egy eset végződött tragédiával.

Az egyik legsúlyosabb baleset 1998. február 3-án történt Olaszországban. A sílift drótkötelét egy túl alacsonyan szálló repülőgép vágta el. A lift 20 emberrel 112 méteres magasságból zuhant le, az utasok mindegyike meghalt. A gépet vezető pilóta azzal védekezett, hogy  a katonai térképen nem volt jelölve a felvonó pályája.

2004. októberében Ausztriában egy üres gondolakabin a drótkötélről visszacsúszva egy másik kabinnak ütközött, ahol két ember tartózkodott. Az egyik utas -egy kislány- kizuhant a kabinból, és nyolc méter zuhanás után a betonnak csapódott. A kislány életveszélyes sérüléseket szenvedett.

000 Par6949342
Fotó: Jan-morten Bjornbakk

2005-ben Tirolban kilenc ember halt meg, amikor egy egy betontömböt szállító helikopter szállítmánya leszakadt és a felvonóra zuhant. A kabin lezuhant, eközben két másikat magával rántott. Az áldozatok közt több gyerek is volt.