Elutasította Charles Manson, az egyik leghírhedtebb amerikai tömeggyilkos feltételes szabadlábra helyezését szerdán Corcoranban az illetékes kaliforniai büntetés-végrehajtási tanács. A 77 éves Manson immár tizenkettedszer részesült elutasításban - írta az MTI.

A több mint négy évtizede raboskodó, előbb halálra, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt egykori szektavezér, miként 1997 óta sosem, most sem volt jelen a tárgyaláson. Legközelebb 15 év múlva kérhet kegyelmet, amennyiben megéli. A döntés indoklását egyelőre nem hozták nyilvánosságra; 2007-ben, amikor a legutóbb elutasították Manson folyamodványát, arra hivatkoztak, hogy "ésszerűtlen fenyegetést jelent mások számára, és kárt okozhat bárkiben, akivel csak kapcsolatba kerül".

Manson, már akkor volt elítéltként, a hetvenes években létrehozott egy főleg fiatal nőkből álló szektát. Ennek tagjait 1969 gyilkolásra utasította.   A hét áldozat egyike Sharon Tate színésznő, Roman Polanski filmrendező várandós felesége volt, akivel a szekta tagjai 1969. augusztus 9. hajnalán 16 késszúrással végeztek. Tate otthonában további négy embert szúrtak le vagy lőttek agyon és a vérükkel a "disznó" szót írták a bejárat felé. Másnap a Manson-banda Leno és Rosemary LaBiancát gyilkolta meg és az ő vérükkel összemázolta a falakat.  Mansont a hét említett gyilkosságért és még egyért - végzett egy Gary Hinman nevű ismerősével is - 1971-ben halálra ítélték, majd a verdiktet életfogytiglanra változtatták, amikor Kaliforniában alkotmányellenesnek minősítették a kivégzéseket.

1977-ben azt is engedélyezték számára, hogy kegyelemért folyamodjon. Az államban később visszaállították a halálbüntetést, de az egykori szektavezér ítéletét nem változtatták meg. Manson a mai napig problémás rab, egyebek közt azzal szegte meg a szabályokat, hogy mobiltelefont csempésztetett be magának, tavaly októberben pedig házilag gyártott fegyvert találtak a cellájában.