Paul Cézanne több tízmillió eurót érő, ellopott festményét foglalták le Belgrádban csütörtökre virradóra a szerbiai hatóságok - jelentette internetes oldalán a Blic című belgrádi napilap, és adta hírül az MTI.

A rendőrség és a szervezett bűnözéssel foglalkozó szerb ügyészség közös, Belgrádban és Cacakban végrehajtott akciójában elfogták a képtolvajokat, három szerbiai állampolgárt.

A szerbiai rendőrség számos ország hatóságaival együttműködött, és több hónapja készültek erre az akcióra. A hírt a B92 rádió-televízió is megerősítette, de csak két elfogott tettesről van tudomása. 2008 februárjában a zürichi Bührle-kollekcióból három álarcos fegyveres ellopta Cézanne, Degas, Van Gogh és Monet egy-egy festményét, és a tettesek szláv akcentussal beszéltek németül.

A Blick információi szerint Paul Cézanne Vörös mellényes fiú című, 80-szor 64 centiméteres képét találták meg a szerb rendőrök. A szerbiai közszolgálati média úgy tudja, svájci szakértőket várnak Belgrádba, hogy ez megerősítsék. A négy évvel ezelőtti rablás Svájc történelmének legnagyobb műkincslopása volt, és az egyik legnagyobb Európában.

Az ellopott képek értékét 112 millió euróra becsülték, és a svájci rendőrség 60 ezer euró jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. Az eset után egy évvel vált ismertté, hogy a képlopással két szerbiai állampolgárt is gyanúsítanak, akik már korábban is ismertek voltak a rendőrség számára más műkincslopások miatt.

A zürichi Bührle-kollekció az impresszionista és posztimpresszionista művészet egyik leggazdagabb európai magángyűjteménye. Nem sokkal a lopás után egy elhagyott autó csomagtartójában rábukkantak Claude Monet Pipacsok Vétheuilnél és Vincent van Gogh Virágzó gesztenyefa című képére, de a Cézanne-festményt, illetve Edgar Degas Lepic gróf lányaival című alkotását mindeddig nem találták. Monet és Van Gogh képének összértékét akkoriban 44 millió euróra becsülték, Degas festménye pedig ötmilliót ér.