Holtan emelték ki a szűk jéghasadékból hétfőn az osztrák Alpokban azt a szlovák hegymászót, akit három nappal korábban ért baleset - közölte a tiroli hegyimentő-szolgálat.

A 35 éves alpinista szombaton egy szűk gleccserhasadékba zuhant a Grossvenediger hegycsúcs térségében, és negyven méter mélyen, fejjel lefelé beszorult. A mentőcsapat egyik orvosa  szerint valószínűleg már a zuhanás közben meghalt a férfi.


A testet csak nagy nehézségek árán tudták kiemelni. A mentési munkálatok közben bekövetkezett balesetben életét vesztette az alpesi rendőrség egyik tagja, a csapat két másik tagja megsérült.


A mentőknek nagy nehézséget okozott, hogy a hasadék helyenként mindössze harminc centiméter széles. A függőleges, jeges falú résben helyenként fúrót kellett használniuk az előrehaladáshoz. Összesen 22 emberre volt szükség a holttest kiemeléséhez, felváltva ereszkedtek le a jéghasadékba.


A szlovák férfi hét másik társával együtt a Venediger hegycsoport egyik hegycsúcsáról, a 3.559 méter magas Rainerhornról tért vissza, amikor a baleset történt. A csoport egy része síléceken, a többiek gyalogosan ereszkedtek lefelé a hegyről. Biztosítókötelet egyikük sem viselt.
A vasárnapi baleset pontos okát egyelőre nem tudni.

Aznap viharos széllökések és rossz látási körülmények között dolgoztak a mentők. A hegyi rendőr és a két hegyi mentő egy helikopterről leengedett kötélen próbálta megközelíteni a hasadékot, amikor a tragédia történt.