Szlovákiai magyar fiatalokat vert meg egy csoport randalírozó fiatal Pozsony óvárosában, a Stefánik utcán, vasárnapra virradó éjjel, nem sokkal éjfél után. A 17 és 24 év közötti korú magyar fiatalok egy születésnapi házibulit követően döntöttek úgy, hogy valamelyik óvárosi szórakozóhelyen folytatják az ünneplést.

Turján Melinda, a megtámadott fiatalok egyikének hozzátartozója elmondta: a négy fiúra és a négy lányra a Hodza téren lévő elnöki palota közelében - minden előzmény nélkül - támadtak rá. A felvidek.ma hírportálon közölt levél írója úgy tudja, az elnöki palota előtti téren, "13-15 bőrfejű neonáci" azért támadta meg a fiatalokat, mert azok magyarul beszéltek.

"Egy csoport bőrfejű támadt a gyerekekre, igazából azt sem tudták, miért" - mondta el az MTI-nek a fiatalok hozzátartozója. Hozzátette: nem hiszi, hogy a "bőrfejűek" amiatt támadták volna meg a fiatalokat, mert hallották volna magyarul beszélni őket. Rámutatott: "Már amikor meglátták azt a csoportot, mondták is egymás között, hogy: most talán jobb lesz nem magyarul beszélni. [...] A lányom barátját és az öcsém fiát verték meg annak ellenére, hogy semmit sem csináltak".

A rendőrség több személy által elkövetett garázdaság miatt indított eljárást az ügyben. "A 18 és 20 éves sértetteket két férfi támadta meg. Többször is ököllel arcon ütötték őket, majd addig ütlegelték a megtámadottakat, amíg azoknak sikerült elmenekülniük" - mondta el Petra Hrásková, a pozsonyi kerületi rendőrkapitányság sajtószóvivője.

Hozzátette: a helyszínre érkező rendőrjárőr elővezette a gyanúsítottakat. A két támadót - amennyiben bűnösségük bebizonyosodik - garázdaság miatt 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A két megvert fiú állapota az incidens után orvosi ellátást igényelt, ezt követően hazamehettek.