Hétfő délután kaptak el egy orgazdát és egy vele dolgozó három fős társaságot, akik a Dunántúl több pontján dolgoztak - közölte Farkas Tibor a zalaegerszegi rendőrkapitányság vizsgálati osztályának vezetője kedden.

A rendőrök több millió forint értékben számítógépeket, játékkonzolokat, fényképezőgépeket, mobiltelefonokat és egyéb eszközöket foglaltak le.

A három autófeltörőt és az orgazdát azt követően fogták el, hogy délelőtt Pacsán egy német állampolgár autójából egymillió forintot meghaladó értékben számítógépet és készpénzt loptak el. Ezután derült ki, hogy a tettesek az elmúlt években többek között Sopronban, Balatonfüreden, Fonyódon és Budaörsön is törtek fel autókat nagyobb zsákmány reményében.


A pacsai lopás bejelentése után a rendőrök Zalaegerszegen figyeltek fel egy autóra, amelyben a háromfős társaság ült. Az autóval egy ház előtt leparkoltak, egyikük pedig bement az épületbe.


A rendőrök ekkor igazoltatták az autóban ülő két férfit, s a kocsit átvizsgálva találtak egy golfütőt, amellyel valószínűleg beütötték a német autó oldalablakát. A harmadik férfit is megkeresték az épületben, s éppen akkor találtak rá, amikor a Pacsán megszerzett laptopot átadta az orgazdának.


A rendőrségi házkutatás során ennél a férfinál összesen 125 különböző műszaki cikket, többségében számítógépeket, fényképezőgépeket, navigációs eszközöket találtak, az egyik elkövető lakásán pedig még tovább 30 darab árucikkre, egyebek mellett mobiltelefonokra és ugyancsak navigációs eszközökre bukkantak.

A lopott holmik azonosítása még nem fejeződött be, de annyi már bizonyos, hogy a műszaki cikkek között olyanok is vannak, amelyek eltűnését többek között Sopronban, Balatonfüreden, Fonyódon és Budaörsön jelentették be tulajdonosaik.


A tettesek kétféle módszerrel dolgoztak, vagy a szélvédőt ütötték be, vagy egy speciális eszközzel megrongálták az autók zárját. A rendőrség megtalálta azt a lakatost is, aki egy faminta alapján több alkalommal is készített olyan fém eszközöket, amelyekkel az elkövetők feltörték az ajtózárakat.


Farkas Tibor az MTI kérdésére elmondta: a zsákmány nagyobb része az elmúlt egy év lopásaiból származik, de találtak 2009 óta körözött holmit is. Az elkövetők - akiket hasonló bűncselekmények miatt többször is elítéltek - egyelőre tagadják az autófeltöréseket és a lopásokat.