200 rendőr és a maffia is keresi a pokolgépes merénylőt

2012.05.22. 12:00

A hatóságok hírzárlata miatt az olasz sajtó egyelőre találgatja a szombat reggel, Brindisiben történt pokolgépes merénylet elkövetőjének személyazonosságát.

A dél-olasz Brindisi iskoláinak diákjai kedd reggel szolidaritási menetet tartottak a hétfőn temetett Melissa szakközépiskolájánál. "Melissa egy volt közülünk", "Halált a gyilkosra!" - szóltak a tizenévesek transzparensei.

A helyi tudósítások szerint egész Puglia tartományban kézzel tapintható a feszültség: a lakosság a tettes vagy tettesek gyors elfogását várja a hatóságoktól. A sajtóban közölt fénykép, melyen egy utcai videókamera által rögzített férfi látható, valóságos "vadászatot" indított el.

Számos bejelentés érkezett a fotóhoz hasonlító férfiról. A rendőrségre bekísért, majd szabadon engedett személyeket a Brindisi kapitánysága előtt gyülekező tömeg többször meg akarta lincselni.

A Corriere della Sera napilap értesülése szerint a szervezett bűnözés is a tettest keresi. Személyesen Raffaele Brandi, a Sacra Corona Unita pugliai bűnszervezet vezére üzente volna az ügyészeknek, hogy ő is nyomoz. Az alig nyilatkozó hatóságok miatt az olasz újságok is egymással versenyezve kutatják a gyilkost.

Piero Grasso maffiaellenes államügyész szerint nem volt helyes közölni a videófelvételt. Anna Maria Cancellieri belügyminiszter képviselőházi beszámolójában megerősítette, hogy a hatóságok szerint a videófelvételen látható férfi az elkövető. "Semmilyen lehetőséget nem zárunk ki, azt sem, hogy maffiamerényletről van szó. Egyelőre nem tudjuk ki és miért követte el, de terrortámadás történt" - hangoztatta a miniszter hozzátéve, hogy "eredmény már a következő órákban megszülethet".

Cancellieri elmondta, hogy az olasz rendőrség terrorrizmus- és maffiaellenes egységeinek kétszáz embere dolgozik az ügyön Brindisiben, és átfésülik a tartomány egészét.