Egy 2008 tavaszán, Kisteleken elkövetett lopás miatt jogerősen százezer forint pénzbüntetésre ítélte kedden a Szegedi Törvényszék Kosztár Sándorné Bodnár Gizellát, azaz Repülős Gizit - közölte az MTI.

A bíróság kétrendbeli lopás vétségében találta bűnösnek a vádlottat. A törvényszék döntésével enyhítette az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság egy év szabadságvesztést kiszabó, 2011-es ítéletét.

A mostani ítélet szerint a jelenleg 86 esztendős nő három aranygyűrűt és egy arany karláncot tulajdonított el a Csongrád megyei kisvárosban egy Petőfi utcai házból.

2008. május 7-én a koránál fiatalabbnak tűnő, elegánsan öltözött vádlott azt állította, eladó ingatlant keres. Az idős nő beosont az egyik házba, ahonnan magával vitte az ott egy üvegvitrinben talált ékszereket.

A hatóságok gyanúja azt követően terelődött a vádlottra, hogy a sértett és egyik szomszédja az eset után kilenc hónappal újságokban megjelent fényképek alapján felismerte őt.

Az eljárás során korábban ismertetett dokumentumok szerint Repülős Gizi először 1953-ban került összeütközésbe a törvénnyel besurranásos lopás miatt. A gúnynevet néhány évvel később kapta, mert gyakran közlekedett belföldi légi járatokkal. Ezt azonban egy a bíróság által ismertetett korábbi vallomásában cáfolt, mint mondta, soha nem ült repülőn. Miskolcon született, és Kassán tanítói diplomát szerzett nő az elmúlt évtizedekben több mint kétszáz bűncselekményt követett el, s legalább tizenkilenc alkalommal ítélték el. Legutóbbi büntetéséből 2007 novemberében szabadult.

Az idős asszonyt az idei évben is több hasonló az ország különböző pontjain elkövetettbűncselekménnyel gyanúsították meg. Az asszony a fellebbviteli tárgyaláson is ártatlannak vallotta magát. Korábban védekezésképpen elmondta, egy kiskorában történt betegség következtében kleptománia alakult ki nála, ha nyitott ajtót lát kénytelen bemenni rajta, s ha értékeket talál, azokat magához veszi. Az idős asszony elismerte, hogy életében lényegesen több lopást követett el, mint amennyiért elítélték, gyakran előfordult azonban, hogy családtagjai megkeresték a sértetteket és visszaadták az eltulajdonított értékeket.

A kisteleki bűncselekmény elkövetését azonban tagadta, mint mondta, az eset pont Gizella-napra esett, s ő családja körében ünnepelt. A bíróság álláspontja szerint azonban ezt nem tudta bizonyítani.