Jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden a battonyai rémként emlegetett Tóth Istvánt. Tóth 2010 nyarán megölt egy nőt, röviddel később pedig egy 17 éves lányt is megtámadott. Az emberölés és erőszakos közösülés miatt a korábban kiszabott tizenöt éves fegyházbüntetéséből 2006-ban feltételesen szabadult.

A 46 éves férfi állatgondozóként dolgozott egy battonyai pulykatelepen. Korábbi feleségével élt együtt, de más fiatalabb nőkkel is volt szexuális kapcsolata, amit a mozgássérült, kiszolgáltatott asszony azért tűrt el, mert tartott tőle, hogy a férfi elhagyja.

Egyik rendszeres partnere anyagi ellenszolgáltatás fejében közösült a férfival. Tóth 2010 júliusának végén – néhány hónappal az után, hogy korábbi szabadságvesztésének próbaideje lejárt – házukhoz hívta a 21 éves nőt, 3 ezer forintot ajánlva neki az együttlétért. Szex közben a férfi a nő nyakát szorongatta, hogy még jobban felizguljon, végül egy erős mozdulattal megfojtotta a nőt. A holttestet két zsákba csomagolva a ház udvarán ásta el. (A nyomozók a maradványokat 2011. március 29-én találták meg.)

Néhány hónappal gyilkosság után, augusztus 25-én a pulykatelep bejáratánál figyelt fel következő áldozatára, egy 17 éves lányra. A 183 centi magas és 105 kilós férfi azzal az indokkal állította meg a nála fél fejjel alacsonyabb, 51 kilós lányt, hogy egy pulykát akar küldeni az édesapjának. A lány megpróbált elmenni, de a férfi megragadta a karját, és "kurva kell nekem!" felkiáltással a telep belső része felé rángatta.

Hiába próbált védekezni, Tóth megfenyegette, hogy megöli, és az egyik ólba vonszolta, ahol megpróbálta gúzsba kötni. Csak akkor hagyta abba a sértett bántalmazását, amikor egy férfi és lánya – akik távolról észrevették a telep bejáratánál történteket, és meghallották a segélykiáltásokat – az ólhoz siettek. Amikor a gyilkos meglátta őket, elengedte a lányt, és utána szólt: "Ne haragudj! Hogy tudom ezt jóvá tenni?", a szemtanúkat pedig arra kérte, hogy másoknak ne szóljanak a látottakról.

A vádlott a nyomozás során valamennyi bűncselekmény elkövetését beismerte, és az elsőfokú eljárás során bocsánatot is kért a sértettől, de ő ezt nem fogadta el. A táblabíróság aljas indokból, különös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettében, emberölés előkészületében és erőszakos közösülés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek Tóth Istvánt, és ezért jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta.