Elfogták azt a férfit, aki az elmúlt hetekben hazafelé tartó, magányos nőket rabolt ki éjszaka; az öt megtámadott nő közül kettőt súlyosan meg is sebesített - közölték a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetői szerdán sajtótájékoztatón. A büntetett előéletű férfival szemben alkalmazni fogják az úgynevezett három csapásról szóló törvényt.

Réti László, a XIV. kerületi rendőrkapitányság vezetője elmondta: a 38 éves férfi elsősorban Zuglóban tartotta rettegésben az egyedül sétáló nőket, de legutóbb, vasárnap, a Ferencvárosban támadott meg egy fiatal nőt. Közlése szerint két hete figyeltek fel arra, hogy a Városliget sarkánál, a Kacsóh Pongrác úti lakótelep környékén egy férfi az éjfél körüli órákban magányos nőkre támadt, és késsel fenyegetve az értékeik átadására kényszerítette őket. Zuglóban három ilyen támadás történt, az egyik életveszélyes sérüléssel járt; volt olyan nő, akit a rabló ököllel többször nyakon és arcon ütött, amitől az áldozat elvesztette az öntudatát.

A rendőrkapitány elmondta, hogy a brutális rabló elfogására a zuglói kapitányság összehangolt akciót szervezett a veszélyeztetett területre. Civil ruhás rendőrök jelentek meg éjszakánként a területen, így figyeltek fel egy férfira, aki éppen egy magányos nő után indult, és akire illett a korábbi eseteknél elmondott személyleírás. A rendőrök követték a férfit, aki nem sokkal később a nőre támadt, kést szorított a nyakához, és a földre rántotta, ám a rendőrök fellépésére menekülni kezdett.

A nyomozók és a körzeti megbízottak üldözőbe vették a rablót, akit sikerült onnan nem messze, egy bokros területen elfogni, majd a kapitányságra előállítani. Szokolai Zoltán, a BRFK életvédelmi osztályának a vezetője elmondta: a férfi legutóbb vasárnap hajnalban támadt egy - a Múzeumok éjszakája programról a szállására tartó - nőre, a ferencvárosi, IX. kerületi Epreserdő utcában. Mivel a támadás során a nő kiabálni kezdett, a férfi késsel hasba szúrta, majd elmenekült az értékeivel. A nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy később a kórházban ki kellett venni a lépét.