Eső, áradások, földrengés Kínában - legalább 14 halott

MTI
2012.06.24. 18:21

Legkevesebb 14 halálos áldozatuk van a heves esőzéseknek a dél-kínai Kuanghszi-Csuang autonóm területen és az északi Belső-Mongóliában; a délnyugati földrengés helyszínéről eddig két halottat jelentettek - számolt be a kínai média vasárnap. Kuanghsziban a folyók áradása következtében hat ember halt meg, több mint 450 ezret ért valamilyen kár. Mintegy ezer lakóház dőlt romba, 17 ezer hektár termőföld ment tönkre. A közvetlen anyagi veszteséget 128 millió jüanra teszik.

Az érintett területeken folyik a mentés, az időjárás-előrejelzések hétfőre további nagy mennyiségű csapadékot jósolnak. A belső-mongóliai Ulanqab városához tartozó három települést szombaton este öntötte el a megáradt folyók vize, eddig nyolc ember halálát erősítették meg a helyi hatóságok. A mentést nehezíti, hogy utak váltak járhatatlanná, helyenként megszűnt az áramszolgáltatás.
A kelet-kínai Csianghszi tartományban szintén a heves esőzések okoznak gondot mintegy 734 ezer lakosnak. Csaknem 27 ezer embert kellett otthonából elköltöztetni. A tartomány tíz nagy víztározójában a felgyülemlett víz a kritikus szinthez közelít.

Vasárnapi jelentések szerint legkevesebb két ember meghalt, és száz megsérült, amikor a Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű földrengés történt Kína délnyugati részében. A Jünnan tartományi Ninglang térségébe sátrak, takarók, gyapjú ruhák százait küldték a katasztrófaelhárítók tartományi központjából. A károk felmérése még tart, de annyit már közöltek, hogy a távközlési szolgáltatásban fennakadások keletkeztek, és sok ház összedőlt.