Bűnszövetkezés vádjával az olasz rendőrség kedden letartóztatta az egyik legnagyobb dél-itáliai sajtgyártó vállalkozót, a mozzarellakirályként ismert Giuseppe Mandarát.

A hatóságok szerint Mandara a campaniai camorra bűnszervezetének tagja volt, a Casalesi klánhoz tartozott. Vállalkozását a szervezett bűnözés finanszírozta, és a mozzarellakereskedelem bevétele a camorra kasszáiba került.

Mandarát termékhamisítással is vádolják: az általa bivalytejből gyártott, védett eredetű, tipikus campaniai mozzarella sajt nem minden esetben felelt meg az élelmiszerbiztonsági követelményeknek.

A "Bufalo" (Bivaly) fedőnevű akcióban a hatóságok lefoglalták a campaniai Mondragonéban a Mandara cég központi üzemét százmillió eurónak megfelelő más vagyontárgyakkal együtt.

A Mandara gyár a legismertebb mozzarellaüzem Olaszországban, a legnagyobb Campaniában. Napi kétszáz mázsa mozzarellát szállít Olaszországon kívül külföldre, az Egyesült Államokba, Oroszországba, Japánba és Új-Zélandra is.

Olasz sajtóértesülések szerint az 1980-as években komoly anyagi nehézségekkel küzdő Giuseppe Mandara a camorrától kapott 700 millió lírával tudta újraindítani vállalkozását és megalapítani a mozzarellára épített birodalmát.