Őrizetbe vett, és gyanúsítottként hallgatott ki a Kaposvári Nyomozó Ügyészség kedden két férfit, aki valótlanul azt állította egy ismerősnek, hogy egy bírónál el tudják intézni, kétmillió forint ellenében jóval enyhébb büntetést kapjon a másodfokú bíróságon – közölte a Somogy Megyei Főügyészség sajtószóvivője az MTI-vel.

Fekete Róbert hozzátette: a két férfit vesztegetést állítva elkövetett, befolyással való üzérkedés bűntette miatt vették őrizetbe.

"Az egyik gyanúsítottat a Kaposvári Városi Bíróság az úgynevezett OTP-s ügy harmadrendű vádlottjaként a 2012. április 21-én kihirdetett ítéletével csalás bűntette miatt 3 év 4 hónap börtönre ítélte mint különös visszaesőt" - írta a főügyészségi ügyész, hozzátéve: a gyanúsított társa szintén több alkalommal volt büntetve. Mindketten május 16-án szabadultak a korábban kiszabott jogerős szabadságvesztésből. A sajtószóvivő a közleményben arra nem tért ki, hogy a gyanúsítottak kinek ígértek enyhébb ítéletet.

A közleményben említett - üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett, az OTP-nek csaknem 70 millió forint kárt okozó csalás miatt indult - büntetőügyben egy banki alkalmazott, két üzletkötő és huszonhárom hiteligénylő ellen emeltek vádat. A csalás lényege az volt, hogy valótlan adatokat tüntettek fel a bank rendszerében, és így hiteleket adtak olyan vállalkozásoknak, amelyek erre nem voltak jogosultak. Az elsőfokú bíróság egy embert felmentett, egyet megrovásban részesített, a többiek egy részére letöltendő vagy felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki. Az ügyész valamennyi vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett.