Újabb két fiatal került kórházba a fertőző agyhártyagyulladás kórokozója miatti megbetegedés gyanújával, egyiküket jelenleg is a kórházban kezelik. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy csütörtökön egy 15 éves lány került kórházba neisseria meningitidis okozta megbetegedés gyanújával. A szervezetében kimutatták a baktériumot, a lány jelenleg kórházi kezelés alatt áll.

Az ő közvetlen környezetéből, ugyanezen a napon kórházba vittek egy 16 éves beteget is, szintén ilyen megbetegedés gyanújával. Esetében a laboratóriumi vizsgálat nem mutatta ki a C-típusú kórokozót - közölte az ÁNTSZ. Hozzátették: mindkét beteg környezetében megtörténtek a járványügyi vizsgálatok, és a velük közeli kapcsolatba került emberek antibiotikus megelőző kezelésben részesültek.

Az ÁNTSZ kitért arra: a két fiatal az elmúlt hétvégén rövid időt töltött Siófokon és Szabadifürdőn, de a Zamárdiban zajló Balaton Sound fesztiválon nem vettek részt. A két fiatal és a kedden meghalt lány között járványügyi kapcsolatot nem tártak fel - áll a közleményben.

A kistarcsai Flór Ferenc Kórház orvos igazgatója, Némedi Mária csütörtökön az MTI-nek megerősítette, hogy kedden fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy fiatal budapesti lány az intézményükben; a lány néhány nappal a halála előtt részt vett a Balaton Sound fesztiválon. A 17 éves lány halálát C-típusú neisseria meningitidis fertőzés következtében kialakuló súlyos vérmérgezés okozta. Az igazgató megjegyezte ugyanakkor, hogy mivel a fesztivál óta jó pár nap eltelt, a betegség kivédhetetlen változatától ebben a körben már aligha kell tartani.

Az ÁNTSZ csütörtökön azt közölte: a lány első tünetei hétfőn, az otthonában jelentkeztek. Másnap kórházba vitték őt, de állapota nagyon gyorsan romlott, és a szakszerű egészségügyi ellátás ellenére a lány néhány órán belül meghalt.  Kiemelték: azok, akik a Balaton Sound fesztiválon vagy utána közvetlen kapcsolatba kerültek a lánnyal, már megkapták a szükséges antibiotikus kezelést; csütörtök délig 69 embert láttak el. Az ÁNTSZ indokolatlannak nevezte a Facebook közösségi oldalon terjesztett felhívást, hogy mindazok kérjenek megelőző kezelést, akik részt vettek a Balaton Soundon.