A heves esőzések miatt kilépett a medréből a Répce patak Bük és Acsád között - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön. Leibinger Eszter elmondta: a 8637-es számú utat lezárták, a Bük és Acsád felől érkezők Csepreg irányába kerülhetnek. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerint pénteken várhatóan a Nagygeresd és Vasegerszeg közötti utat is lezárják. Répcevisen reggel tetőzött az árhullám, de lakott területek nem kerültek veszélybe, és a góri árvíztározó üzembe helyezésére sem volt szükség. Csepreg belterületén egy lakóház közelében lévő zsilipet vízszivárgás miatt homokzsákokkal kellett megerősíteni.

A Rába szerda este Szentgotthárdnál tetőzött, ebben a térségben a folyó jelenleg apad. A Rábán elindult kisebb árhullám csütörtökön tetőzik Körmendnél. A Gyöngyös patak reggel Kőszegnél tetőzött. Gyöngyösfaluban kisebb partszakadás történt, a sérült partszakaszt a napokban helyreállítják.

A vízügyi igazgatóság szerint csütörtök reggelig 2-60 milliméter közötti csapadék hullott a vízgyűjtő területeken. A területi elosztás egyenlőtlen volt: a Répce és a Gyöngyös vízgyűjtőjére 30-35 milliméter (helyenként 50-70 milliméter is előfordult), a Rába vízgyűjtőjére pedig 2-30 milliméter eső esett. Az igazgatóság területén számottevő csapadék-utánpótlás nem várható, ezért a Répcén és a Gyöngyösön is gyors apadás valószínű.

Jelenleg zivatarok az országban csak Vas megyében vannak, de csütörtökön több helyen is volt felhőszakadás. A Répce völgyében fekvő Lázi is kapott az esőből, a Tv2 riportja (ld. fent) szerint szabályos sárlavina zúdult a falura.