Pszichiátriai kezelés alatt állt James Holmes, a coloradói ámokfutás gyanúsítottja – közölte pénteken bírósági iratokra hivatkozva több amerikai médiaforrás. Holmes kezelőorvosa Lynne Fenton pszichiáter volt. Ő volt az, akinek a gyanúsított az aurorai lövöldözést megelőzően egy gyilkosságokat ábrázoló rajzokat tartalmazó jegyzetfüzetet küldött a Coloradói Egyetemre.

Holmes a gyanúsítás szerint múlt péntekre virradó éjjel 12 embert megölt, további 58-at pedig megsebesített, amikor Denver elővárosában, Aurorában betört a legújabb Batman-film bemutatójára, és tüzet nyitott a moziteremben helyet foglaló nézőkre. A 24 éves, narancsra festett hajú férfi az őt elfogó rendőröknek azt mondta, hogy ő nem más, mint Joker, Batman filmbéli ellensége.

A gyanúsított hétfőn jelent meg először a bíróság előtt, ahol az élő televíziós közvetítés szerint zavarodottan viselkedett. Az amerikai médiában több szakembert megszólaltattak azzal kapcsolatban, hogy épelméjűnek tekinthető-e. A legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy ennek megállapítására alapos vizsgálatra lenne szükség.

A pszichiátriai kezelésre azt követően derült fény, hogy Holmes ügyvédjei felléptek az egyetemre a pszichiáternek a mészárlást megelőzően beküldött csomag - médiaértesülések szerint jegyzetfüzet - tartalmának titkosítása mellett. A gyanúsított jogi képviselői rámutattak, hogy "Holmes Doktor Fenton pszichiátriai páciense volt és a kettejük kommunikációja védett". Holmes ellen jövő hétfőn emelnek hivatalosan vádat, az illetékes bíró a kamerákat kitiltotta a tárgyalóteremből.

Közben a TMZ azt írja, a mozi, ahol a lövöldözés történt, felajánlotta az áldozatok hozzátartozóinak, hogy állja a temetések költségét. Pénteken temették el az első áldozatokat, köztük egy kétgyermekes anyát.

A lövöldözésről szőtt összeesküvés-elméleteket ebben a cikkünkben olavshatja el.