A pedofil gyermekgyilkos, Marc Dutroux volt felesége szabadlábra kerül, egy belga bíróság döntése nyomán. A 30 év börtönre ítélt Michelle Martin 16 év után szabadul. Szabadlábra helyezésének feltétele az, hogy távol kell tartania magát áldozataik családjától. Dutroux volt feleségét 1996-ban, férjével egyszerre tartóztatták le, de az ellenük folyó eljárás nyolc évig elhúzódott. Jó magaviselete alapján már többször kérte szabadlábra helyezését, de eddig még mindig elutasították. Legutóbb a bíróság arra hivatkozott, hogy ki kell dolgozni a társadalmi visszailleszkedését szolgáló tervet.

A jelenleg 52 éves Michelle Martin korábban jelezte, hogy kolostorba szeretne vonulni. A most bemutatott "visszailleszkedési terv" szerint egy namuri kolostor fogadná be. Ez elfogadhatónak tűnik az ügyben eljáró monsi bíróság számára is, amely kikötötte, hogy az egykori bűntények helyszíneinek körzetében, Liege és Luxembourg tartományokban nem tartózkodhat.

Magát Dutroux-t - szintén 2004-ben - életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, és az ő esetében azt is kikötötték, hogy nem helyezhető idő előtt szabadlábra. A férfit hat gyermek- vagy kamaszlány elrablásában és megerőszakolásában, közülük kettő meggyilkolásában, kettő halálra éheztetésében, továbbá egy cinkostárs meggyilkolásában mondták ki bűnösnek. Martin a börtönben, 2003-ban vált el Dutroux-tól. Elengedése ellen tavaly több mint százezren aláírással tiltakoztak egy Facebook-oldalon.

Az 1996-ban letartóztatott Dutroux esete volt az első igazán nagy vihart kavart pedofil-ügy Európában. A belga közvéleményt azonban nem csak az eset háborította fel, hanem a rendőrség és az igazságszolgáltatás hibái is. Dutroux letartóztatása után két hónappal háromszázezer ember tüntetett Brüsszelben, az igazságszolgáltatási rendszer reformját követelve.