Több olyan haláleset történt, amely összefüggésbe hozható egy időseket kifosztó, Érd vonzáskörzetében tevékenykedő, öttagú bandával - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.  Hozzátette, az öt nő ténykedése kapcsán továbbra is sértetteket keresnek.

A Blikk korábban arról számolt be, hogy az öregek kifosztására specializálódott bűnözők droggal kábítottak el időseket, akik közül hárman belehaltak a mérgezésbe. Kovács Viktória az MTI-nek elmondta: a rendőrség lopás, kifosztás, valamint rablás miatt folytat eljárást öt, román állampolgárságú nő ellen. A rendőrség a tudomására jutott bűncselekményekkel összefüggésben két nőt fogott el, ők előzetes letartóztatásban vannak, társaik ellen elfogatóparancs van érvényben.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján közzétett tájékoztatás szerint egy 2009 óta Pest megyében, különösen Érd vonzáskörzetében elkövetett bűncselekmény-sorozat vált ismertté. Az elkövetők - akik nagyrészt nők – különböző elkövetési módszerrel károsítanak meg leginkább idős, egyedülálló embereket.


Az elkövetők a sértettekkel "házalás" közben, valamint vendéglátóegységekben ismerkedtek meg, a bizalmukba férkőztek, több esetben szexuális ajánlatot tettek, vagy a figyelmük elterelésével tulajdonították el értékeiket. Több esetben az elkövető a közös italozás után bejutott a leendő áldozata lakásába, ott a sértett ittas állapotát kihasználva, már lényegesen komolyabb kárt okozva az ingatlanból nagyobb értékeket tulajdonított el.


Előfordult olyan eset is, hogy az elkövetők a sértett italába, kávéjába különböző nyugtató, altató hatású gyógyszert kevertek, így az áldozatot teljesen magatehetetlen állapotba hozták akár több órára is, és ezt az időt kihasználva szinte korlátlan idejük volt a ház teljes átkutatására és az értékek eltulajdonítására - olvasható a közleményben.