400 millió dollárrra perlik a magyarok a Costa Concordia tulajdonosait

2012.08.07. 07:18

400 millió dolláros keresetet nyújtott beFehér Sándor családja nevében a Ronai & Ronai LLP ügyvédi iroda a Costa Concordia tulajdonosai és üzemeltetői ellen hétfőn New Yorkban.

Fehér Sándos hegedűművész az ócánjáró január 13-án bekövetkezett balesete során vesztette életét. A magyar származású Peter Ronai ügyvéd által eljuttatott közlemény szerint a jogi képviselők büntető kártérítés kiszabását is kérik a hajózási vállalatokra, azt állítva, hogy azok "tudatosan és szándékos közönnyel" elmulasztották az utasok biztonságos mentésére kiképezni Francesco Schettino kapitányt és a hajó személyzetét. Holly Ostrov Ronai ügyvédnő rámutatott, hogy a katasztrófában bekövetkezett haláleseteket nem az ütközés, hanem az azt követő káoszban a felügyelet és a kellő mentési eljárások hiánya okozta. "Ezek az óceánjáró hajókat üzemeltető társaságok megelőzhették volna Fehér Sándor halálát, ha megfelelő kiképzésben részesítették volna a személyzetet ahhoz, hogy az kezelni tudjon egy rendkívüli helyzetet" - hangsúlyozta az ügyvédnő. Korábban a hajót üzemeltető társaság 11 ezer eurós kártérítést ajánlott fel minden utasnak.

A Ronai & Ronai LLP képviselte korábban annak a két magyar fiatalnak a hozzátartozóit, akik Philadelphiában 2010 nyarán egy folyami balesetben vesztették életüket. Az ügyben peren kívül 17 millió dolláros megállapodás született.