Lezuhant egy magyar hegymászó a Fogarasi havasokban

2012.08.26. 15:52

Mentőhelikopterrel a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba szállították vasárnap a Romániában szakadékba zuhant magyar hegymászót. Az orvosok szerint sérülései nem életveszélyesek.

Az aradi 44 éves férfi egy magyarországi turistacsoport tagjaként Románia legmagasabb csúcsa, a 2544 méter magas Moldoveanu csúcs felé tartott a Fogarasi havasokban szombat délután, amikor egy meredek hegyoldalon megcsúszott és szakadékba zuhant.

A Brassó megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint egy csendőrökből és hegyi mentőkből álló mentőcsapatnak szombat este, sötétedés után sikerült kimentenie a sérültet a szakadékból. Miután stabilizálták állapotát, több órát vett igénybe, amíg olyan térségbe szállították, ahova le tudott szállni a mentőhelikopter.

Ide már korábban kiküldték a SMURD rohammentő szolgálat helikopterét, de a sötétség beálltával a légi jármű nem tudott tovább várni és visszatért marosvásárhelyi bázisára. A mentőhelikopter vasárnap ismét a helyszínre repült: ekkor sikerült kórházba szállítani a sérült hegymászót. Gál Melinda, a marosvásárhelyi SMURD rohammentő szolgálat sürgősségi szakorvosa az MTI-nek elmondta, hogy a turista koponyasérülést, bordatörést és végtag-zúzódásokat szenvedett, de állapota stabil és sérülései nem életveszélyesek.


Nagyobb térképre váltás