Múlt héten a francia Alpokban lemészárolt iraki-brit család angliai otthonát tűzszerészek vizsgálják át.

Surrey megye rendőrsége evakuálta a lakosságot a Claygate községben lévő családi ház környékéről.  Az első hivatalos közlésekben csak annyi szerepel, hogy házban "aggodalomra okot adó anyagokat" találtak. A BBC helyszíni beszámolója szerint a ház köré vont kordon mögül látszott, hogy a brit hadsereg tűzszerészei "tárgyakat visznek ki" az épületből.

Az Angliában élő iraki család tagjaira az Haute-Savoie régióbeli Chevaline falu közelében, egy erdei úton leállított autóban bukkantak rá, nem messze attól a tóparti kempingtől, ahol a szabadságukat töltötték. A helyszíni szemle tanúsága szerint egy vagy több tettes 25 lövést adott le rájuk.

A golyózáporban életét vesztette az 50 éves Szaad al-Hilli repülőgép-ipari mérnök, a családfő, aki Bagdadban született, de hosszú évek óta Nagy-Britanniában élt, valamint felesége, anyósa, és egy véletlenül éppen arra bicikliző francia turista. Életben maradt viszont a család két gyermeke, egy négyéves és egy hétéves kislány.

A nagyobbik gyermek, Zainab al-Hilli súlyosan megsérült, de már magához tért a mesterséges kómából, és a hatóságok reményei szerint ő lehet az ügy koronatanúja. A kislányt a The Sun - a legnagyobb brit tömeglap - hétfői értesülései szerint 30 fegyveres rendőr őrizete alatt Grenoble egyik kórházában kezelik.

A Scotland Yard speciális egységének volt vezetője szerint profik hajtották végre a gyilkosságot, minden áldozatot kétszer fejbe lőttek.

Korábban felmerült, hogy családon belüli anyagi vita vezethetett a gyilkossághoz, de ezt a rendőrség határozottan cáfolta.