Embercsempész bűnszervezetet számolt fel a rendőrség

MTI
2012.09.11. 08:57

Magyarokból és szerbekből álló embercsempész bűnszervezetet számolt fel a rendőrség. A csoport legalább 85 embert jutatott át Ausztriába – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t.

Szenti Szabolcs elmondta, március közepén egy kisteherautóban 25 afgán és koszovói állampolgárt találtak a rendőrök Szeged-Szőregen. Akkor elfogtak két magyar férfit is, akik a csoportot Ausztriába szerették volna eljuttatni. Az igazságügyi műszaki szakértő megállapította, hogy a kisteherautóba bezsúfolt több mint kéttucatnyi embernek nem jutott elegendő levegő, így a határsértők rövid időn belül rosszul lettek volna.

A kiterjedt nyomozás eredményeként a rendőrök rövid időn belül elfogtak még hat magyar és egy szerbiai állampolgárt, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy az embercsempész-hálózat tagjaként tevékenykedtek. A nyomozók gyanúja szerint a bűnszervezet szerb szállal is rendelkezett, ezért még négy szerbiai állampolgárral szemben bocsátottak ki elfogatóparancsot. A csoport két másik feltételezett tagját pedig Ausztriában fogták el.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a nyomozás során megállapította, hogy 85 elfogott határsértővel kapcsolatban egyértelműen igazolható, hogy a most felszámolt bűnszervezetnek fizettek azért, hogy Ausztriába juttassák el őket. A gyanúsítottak akár tizenhat év szabadságvesztést is kaphatnak, amennyiben a bíróság elítéli őket.