15 halottja van Csehországban a pancsolt szesznek

MTI
2012.09.12. 17:52

Tizenötre emelkedett szerda délutánra a metilalkohol-mérgezés következtében meghaltak száma Csehországban – közölte a cseh közszolgálati televízió a regionális egészségügyi hatóságok legfrissebb adataira hivatkozva. A Novinky és az iDnes hírportálok szerint a kórházakban több tucatnyi embert kezelnek mérgezéssel, és mintegy 20 ember állapota válságos, többen eszméletüket vesztették, illetve megvakultak. A köztelevízió kommentátora azt mondta, hogy az áldozatok száma nem tekinthető véglegesnek. Az összesített kimutatásból kitűnik, hogy Csehország 14 régiójából eddig kilencet érint az alkoholmérgezési hullám.

Miután a legtöbb haláleset a morva-sziléziai régióban történt, a média szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a pancsolt italok onnan származhatnak. A hatósági vizsgálatok azonban eddig nem vezettek eredményre, továbbra sem tudni, honnan származik a metilalkoholt tartalmazó vodka és borókapálinka. Az üggyel kapcsolatban eddig két embert vettek őrizetbe, kihallgatásuk folyamatban van.

A kormány szerdán válságstábot hozott létre. Hasonló válságstábot működtet a rendőrség és néhány régió is. Leos Heger egészségügyi miniszter szerint az óránként romló helyzet alapján a kormány azt mérlegeli, hogy esetleg egy időre betiltja a szeszkimérést. A hatósági vizsgálatok egyelőre nem derítették ki a mérgezett alkohol eredetét. Az élelmiszer-ellenőrzési hivatal több mint 200 ellenőrt küldött Morvaországba, akik sorra ellenőrzik a boltokat és a piacokat. Országszerte több helyen is találtak pancsolt alkoholt, több üzletet és vendéglőt az ellenőrök bezártak.

Petr Necas miniszterelnök felszólította az illetékes minisztereket, hogy tegyenek meg minden szükséges óvintézkedést a további halálesetek megakadályozására. Az első metilalkohol-mérgezést múlt csütörtökön jelentették a morva-sziléziai Karviná városból, majd Prerovból, Havírovból és Frydek-Místekből. Az illetékes hatóságok és a sajtó is felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne igyanak ellenőrizetlen vagy gyanús eredetű tömény italokat, és ne vásároljanak italokat különféle kioszkokban és a piacokon.