Kiürítették a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet szerda délelőtt. Diákok és tanárok az MTI tudósítójának azt mondták, hogy egy fegyveres van az épületben. Bényi Mónika, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy bejelentésre érkeztek a rendőrök az egyetemhez, mert egy férfi bement az egyik előadóba, és egy fegyvert tett az asztalra. A rendőrségi eljárás jelenleg folyamatban van – tette hozzá.

Az index.hu közben úgy értesült, félreértés miatt vonulhattak ki a rendőrök a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának CH épületéhez szerda délelőtt, ugyanis egy játékpisztolyt nézhettek igazinak. A hírek szerint a miután a diákokat kiterelték az épületből, a rendőrök, és a Terrorelhárító Központ (TEK) emberei és a mentők is a helyszínre érkeztek.

A Velvet tudósítójának az egyik hallgató úgy foglalta össze a történteket, "a Birodalmiak elvitték a jedinek öltözött srácot". Egy másik hallgató, aki bent is volt a temreben az események időpontjában, kifejtette: tegnap, és ma is több teremben forgattak filmeket, a hallgatói önkormányzat-szervezte egyetemi napok miatt. Egy felsőbbéves hallgató, aki a gólyákat mentorálja, emiatt sétált be fürdőköpenyben, fénykarddal, amint valaki annyira megijedt, hogy kihívta a rendőrséget. A megriasztott emberről egyébként senki sem tudja, hogy kicsoda, viszont többen azt hitték a terrorelhárítók érkezésekor, hogy még mindig a filmforgatás zajlik.

Másik forrásunk szerint a hallgatók engedéllyel forgattak, a fürdőköpenyes fiatalembert ennek ellenére a rendőrség elvitte a helyszínről. A hallgatók most amiatt aggódnak, nehogy a TEK ráterhelje a kiszállási díjat az amúgy közkedvelt, másodéves hallgatóra – ez akár 500 ezer forint is lehet.

Még a Műegyetem egyik előadójában elfogták a terrorelhárítók azt a fiatal férfit, aki fürdőköpenyben ült be az egyik előadásra, majd fegyverét a padra tette – mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az MTI jelentése szerint. A dandártábornok közlése szerint 130-an voltak az említett teremben és a 6-8 perc alatt a helyszínre ért egységek még a “kicsengetés előtt" behatoltak az előadóba és elfogták a férfit, akit a rendőrök az illetékes kapitányságra előállítottak.

A Velvet helyszíni riporterének hallgatók elmondták, a filmforgatásnak éppen vége volt, mert a gólyák csak az egyes előadások között forgatnak. A fürdőköpenyes fiatalembernek nem volt ideje átöltözni, ezért ment be abban a ruhában az órájára. Az előadást történetesen együtt hallgatták a másodikos biomérnökök és a harmadikos vegyészmérnökök, egy vegyészlány pedig megijedt a biomérnök fegyverétől. A fiatalembert a XI. kerületi rendőrkapitányságra vitték fegyveres garázdaság gyanújával. Fegyverét szakértő fogja vizsgálni.

Bényi Mónika, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a rendőrségi akciónak jelentős anyagi vonzata volt, amelyet egyelőre a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ visel. A fiatalembert azóta kihallgatták, és eljárás sem indul ellene. Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletének vezetője az esti órákban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a 22 éves fiatal nem követett el bűncselekményt, a hallgatót tanúként hallgatták ki, majd hazaengedték.