Saját garázsában pancsolt szeszt az a csütörtökön elfogott cseh férfi, akinek feltételezhetően köze lehet a Morvaországban metilalkohol fogyasztása miatt elhunyt 18 ember halálához. Petr Jaroš rendőrszóvivő közlése szerint a férfit később akár mások egészségének élelmiszer általi gondatlan veszélyeztetésével is megvádolhatják, de vélhetően a zárjegy mellőzését sem úszhatja meg – írja a České noviny. A garázsban több száz különféle pálinkacímke is volt, amelyek üvegre ragasztva az egyszerű vásárló számára megtévesztően hasonlítottak az eredeti címkékre, az ott talált szesz pedig metanolt is tartalmazott.

A nyomozást vezető Václav Kučera a cseh közszolgálati tévében csütörtök este szintén megerősítette, hogy metanolt találtak a Zlín város Jižní Svahy nevű részének egyik garázsában. A garázsban lőrét előállító férfi akár nyolc évet is kaphat tettéért. Változatlanul gyanúsítják azt a másik férfit is, aki árusította a veszélyes szeszt, ő három évre is számíthat. Martin Cervícek országos rendőrfőparancsnok azt mondta, hogy a mérgezésekkel kapcsolatban a rendőrség 39 ügyet tart nyilván, és ezeken a szálakon próbálják megtalálni a lehetséges terjesztőket, főleg a veszélyes ital gyártóját vagy gyártóit. Összesen kilenc embert vett őrizetbe a cseh rendőrség a metilalkohol-ügyben.

Olomoucban (Olmützben) is őrizetbe vettek négy embert metilalkoholos piák előállítása miatt – írja az Aktuálně.cz. A hatóságok összesen 1500 helyet ellenőriztek és több ezer liter gyanús alkoholt foglaltak le. A bizonyíthatóan a metanolmérgezésbe belehalt áldozatok száma jelenleg 18, és legalább kéttucatnyi ember van még kórházban. Közülük többeknek válságos az állapota, van olyan is, aki megvakult a pancsolt szesztől.