Mivel még mindig nem találták meg biztosan a cseh hatóságok a 19 bizonyítható halálesetet okozott metilalkohol előállítóját, az egész országra vonatkozó töményszesz-tilalmat vezettek be. Ez a 20 százaléknál erősebb alkoholokra vonatkozik, így a híres cseh slivovica pálinkára, a Becherovkára vagy a szintén keresett cseh abszintokra is áll. Az intézkedés mindenkire vonatkozik: kocsmákra, éttermekre, benzinkutakra, kisboltokra, szuper- és hipermarketekre.

Az Aktuálně emlékeztet: az 1990-es években a választások idején volt némi alkoholtilalom a nyugodt lebonyolítás érdekében. A kritikusok szerint az intézkedés csak ronthat a helyzeten, mivel a feketepiacon árult cefrék pozícióját erősíti. Közben már a fővárosban, Prágában is találtak metanolmérgezéses esetet.

A hatóságok eközben már tíz embert őrizetbe vettek az országos razziasorozatban, és 5000 liter szeszt is lefoglaltak. A 19 elhunyt mellett 30 embert ápolnak kórházban, többen megvakultak, egyesek mesterséges kómában vannak.

A BBC szerint már Norvégia is felajánlotta a segítségét. Fomepizol nevű ellenanyagot juttattak el Csehországba, illetve egy oslói toxikológus-specialista Prágába repült segíteni a betegeken. Annyit nyialtkozott, hogy azoknak van jó esélyük túlélni a mérgezést, akik időben kórházba kerülnek.