Agyba-főbe verték, majd megfojtották két kanna gázolajért

2012.10.04. 12:50

A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott a napokban két tiszaföldvári férfi ellen, társtettesként elkövetett emberölés bűntettében - írta a szoljon.hu. A cselekmény elkövetésekor, 2011-ben a 32 éves B. István első rendű vádlott, valamint mostoha apósa, a másod rendű vádlott R. Mihály már évek óta Tiszaföldváron éltek egy családi ház melléképületében. A férfiak a porta körül munkálkodtak, a szállás és az ellátás fejében besegítettek a tulajdonosnak segédmunkásként.

B. István ismerte a sértettet is, Sz. Istvánt, aki 69 éves nyugdíjasként élt szintén Tiszaföldváron. Tudta róla, hogy különböző gépei vannak és üzemanyagot is raktároz a garázsában. A vádlottak 2011. február 15-én Debrecenbe szerettek volna elutazni, ugyanis B. Istvánnak R. Mihály lányától épp akkor született gyermeke. Miután az utazásra azonban nem volt elég pénzük, ezért B. István még február 13-án felvetette, hogy a kocsikázáshoz szükséges üzemanyagot Sz. Istvántól tulajdonítják el. Még ugyanezen a napon R. Mihály feltérképezte a terepet, majd közösen kieszeltek egy tervet, hogyan lopnak a sértettől.

Elhatározásukhoz a bátorságot február 14-én az egyik helyi kocsmában merítettek: este 11 óráig ott italoztak, valamint maradék pénzüket eljátékgépezték. Majd éjjel besurrantak Sz. István portájára, ahol a garázsból sikerült is két 20 literes kannányi üzemanyagot magukhoz venni. Ám a házigazda felriadt, s észlelve a hívatlan látogatókat, a gázpisztolyát magához véve meg akarta akadályozni a lopást. A három férfi dulakodni kezdett, s miután az idős embert a földre teperték, ott a két vádlott agyba-főbe ütötte, rúgta a sértettet. Ráadásul B. István, tartva attól, hogy a bácsi felismerte, megfojtotta Sz. Istvánt:

„Felismert az öreg, nem akarok börtönbe kerülni, meg kellett halnia!” – mondta az első rendű vádlott R. Mihálynak, miután tette után követte, s utolérte társát a kocsmában, ahová a bűncselekmény után visszatértek. Hogy alibijüket valamelyest igazolják, a szórakozóhelyen több ott tartózkodó vendéggel beszélgettek, viccelődtek. A Szolnoki Törvényszék Szolnokon 2012 júniusában meghozta első fokú ítéletét, majd a napokban a Debreceni Ítélőtábla – egyetlen minősítés megváltoztatásával – jogerősen helyben hagyta azt: B. István 20, R. Mihály pedig 15 év fegyházbüntetést kapott.