Rekordmennyiségű hamis gyógyszert foglalt le az Interpol

MTI/velvet
MTI/velvet
2012.10.04. 19:33

Rekordmennyiségű, interneten árult hamis gyógyszert foglalt le mintegy szász ország rendőrsége és vámhatósága egy egyhetes akcióban - közölte csütörtökön az Interpol. A nemzetközi rendőrszervezet közleménye szerint a mintegy 3,75 millió lefoglalt adag értéke 10,5 millió dollár. A szeptember 25. és október 2. között ötödik alkalommal szervezett, Pangea 5 névre keresztelt összehangolt rendőri akcióban 25 országban 79 személyt állítottak elő az internetes hálózattal kapcsolatban. A lefoglalt hamisítványok között rákellenes gyógyszerek, antibiotikumok, potencianövelő pirulák, fogyasztószerek és étrendkiegészítők szerepeltek.

A rendőrség 18 ezer internetes oldalt is bezárt, amelyek a hamis gyógyszereket forgalmazták. A Visa, a Mastercard és a Paypal segítségével sikerült a fizetési megrendeléseket felfüggeszteni, a reklámokat tartalmazó e-maileket és a közösségi oldalakon megjelenő hirdetéseket pedig blokkolták.  "Amikor valaki beteg, nem engedheti meg magának, hogy költséges gyógyszereket vegyen, vagy egyszerűen csak spórolni akar, és előfordul, hogy az interneten próbál meg gyógyszert beszerezni, aminek gyakran az az eredménye, hogy hamis gyógyszert vesz és önmagának okoz kárt vele" - mondta Ronald K. Noble, a lyoni székhelyi rendőrszervezet főtitkára.  A hamis gyógyszerek nemzetközi feketepiacának felszámolására szervezett akció egyik célja az volt, hogy felhívja a nagyközönség figyelmét azokra a kockázatokra, amelyeket az innen beszerezett termékek okozhatnak.

"Minél inkább elérhetővé válik az internet a világban, annál inkább növekedik a potenciális áldozatok száma, ezért van szükség olyan, több szektort érintő nemzetközi akciókra, mint a Pangea" - hangsúlyozta Aline Plancon, az Interpol gyógyszerügyi bűnözéssel és gyógyszerhamisítással foglalkozó egységének a vezetője.  A tavaly szervezett akcióban 81 ország vett részt, akkor 6,3 millió dolláros értékben 2,4 millió adagot sikerült lefoglalni. 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világhálón árult gyógyszereknek mintegy fele hamisítvány. Olyan összetevőket tartalmazhatnak a hamis termékek, amelyeket a dobozon nem tüntetnek fel, vagy pedig a feltüntetett elemek közül valamelyik hiányozhat a termékből. Az is előfordulhat, hogy lejárt szavatosságú gyógyszert próbálnak eladni, illetve hogy a nem megfelelő szállítási vagy raktározási körülmények miatt megváltozik a gyógyszerek összetétele.