A Tatabányai Törvényszék húsz éves fegyházbüntetésre ítélt egy férfit, aki 2010 januárjában Oroszlányban társával hidegvérrel, rendkívüli kegyetlenséggel halálra vert egy 77 éves embert, majd további két elkövetővel többször visszamentek az áldozat házához és minden értéket magukkal vittek - tájékoztatta a törvényszék szóvivője kedden az MTI-t.

Széplaki László elmondta, a gyilkosságban társtettesként résztvevő másodrendű vádlott 18 év, a cselekmény felbujtója, a negyedrendű vádlott 12 év, míg a gyilkosságban bűnsegédként részt vett harmadrendű vádlott 5 évnyi fegyházbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik eltérő minősítésért és enyhítésért fellebbeztek.

Az oroszlányi Nyíres-dűlőben a felbujtó házában élt albérletben a várandós harmadrendű vádlott és több rokona, azonban nem volt pénzük kifizetni a bérleti díjat. A felbujtó közölte velük, hogy menjenek el a néhány házzal odébb lakó sértetthez, és akár megölése árán is szerezzék meg az értékeit, mert tudomása szerint több százezer forintot és aranyat tart otthon. Az első- és a másodrendű vádlott éjjel, a világítás nélküli dűlőben a házából kicsalták a sértettet, számtalan alkalommal megrúgták, megtaposták, ököllel ütötték. A 77 éves embert helyszínen életét vesztette. A gyilkosság után a felbujtó többször visszaküldte az elkövetőket, hogy keressék meg a sértett pénzét, aranyát, majd maga is részt vett a kutatásban.

Komárom-Esztergom megye akkori rendőrfőkapitánya az elkövetők elfogása után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elkövetők végül több tálca tojást, néhány fagyasztott csirkét és egy gázpalackot vittek el a házból. Gorgosilits Fábián tájékoztatása szerint a bűntett felfedezése után nyomozókutyát indítottak a helyszínről. Az esztergomi kapitányság Droll nevű kutyája 800 méter után megállt a feltételezett elkövetők háza előtt. A rendőrség a házban vérrel szennyezett cipőket és ruhákat talált, melyeket kapcsolatba lehetett hozni a gyilkossággal.