horoszkóp

Így szedik ki a vízből az óriásbombát

MTI
2012.10.19. 12:41

Búvárok segítik az északi összekötő vasúti hídnál talált bomba kiemelését a vízből – mondta Vörös Mihály főhadnagy, a honvédség tűzszerészeinek búvára. A robbanószerkezet hatástalanításán dolgozó főhadnagy tájékoztatása szerint fémkupakokkal rögzítik a bomba két végén található gyújtószerkezeteket, majd kiemelik és a hajón hatástalanítják azokat.

A szakemberek, mialatt a bombával foglalkoznak, a levegőt és a felszereléshez szükséges áramot egy hajóról kapják. Ez a kábelköteg egyben rögzítő kötélként is szolgál. A búvároknál csak egy mentőpalack van, de azt csak végszükség esetén használják. A tűzszerész búvárok munkáját leginkább a víz mélysége, a sodrás és a látótávolság befolyásolja.

Egy ekkora bombával dolgozni a szárazföldön is nagyon nehéz és kockázatos, de a vízben a veszély megsokszorozódik. A folyóban a látótávolság hat méterrel a felszín alatt 40-50 centiméter, így a búvárok alig látják, mi van a környezetükben, a sodrás miatt, amely a Duna e szakaszán majdnem 5 kilométer per óra, uszadék fák, sodródó kövek is eltalálhatják őket; ez nagyon súlyos sérülésekhez vezethet - fűzte hozzá.

A búvárokat ráadásul keszonbetegség is fenyegeti, így - a mélységtől függően - csak meghatározott időt tölthetnek a víz alatt. Ebben az esetben 30 percenként kell váltaniuk egymást. Ha egy ekkora bomba a víz alatt robban fel, egy kilométeres körzetben mindent elpusztít maga körül, hiszen a víz nagyon jól vezeti a légnyomást, viszont a repeszek, az ellenállás miatt csak körülbelül 250 méteres körben szóródnának szét, de az északi összekötő vasúti hidat így is megrongálnák. A víz felett viszont már a repeszek rombolóereje is nagyobb, ezért kell egy kilométeres körben kiüríteni a környéket.

A Dunának ezen a szakszán, konkrétan a vasúti hídnál, az elmúlt években nyolc hasonló méretű és gyártmányú bombát találtak, de a folyó fővárosi szakaszán másutt is előkerült már ilyen szerkezet.

Vörös Mihály azt mondta: lelkileg ehhez a munkához nem lehet soha teljesen hozzászokni, hiszen mindig változnak a körülmények, viszont, amikor a búvár elmerül és meghallja a víz zúgását, megszűnik a stresszhatás. „Igazából teljes egészében meg tudjuk nyugtatni magunkat, hogy csak arra koncentráljunk, ami a feladatunk" - fogalmazott.

A honvédség tűzszerészeinek 12 képzett búvára van, közülük hárman szereztek olyan képesítést, amellyel  teljes körűen részt vehetnek a munkafolyamatban.