Már 30 halottja van a cseh szeszmérgezésnek

MTI
2012.10.19. 19:52

Harmincra emelkedett a metilalkohol-mérgezés áldozatainak száma Csehországban – közölte pénteken a cseh rendőrség. Az újabb áldozat péntek délelőtt halt meg a dél-morvaországi Brünnben (Brno), kórházban, több mint kéthetes kezelés után. További alkohol-mérgezéses halálesetet jelentettek az észak-morvaországi Opava kórházából is. "Ezt a halálos esetet egyelőre nem lehet biztosan a mérgezett alkohol számlájára írni, mert a boncolás eredménye még nem ismeretes" – jelentette ki Stepánka Zatloukalová, az országos rendőrparancsnokság szóvivője.

Elmondta, hogy az ügyben eddig 52 ember ellen emeltek vádat a hatóságok, közülük 25-en előzetes letartóztatásban vannak. Ha a bíróság megalapozottnak találja a vádakat, néhányan 20 év szabadságvesztést vagy életfogytiglant is kaphatnak. A héten a dél-morvaországi Drak likőrgyár ügyvivőjét vették őrizetbe, mert a gyár be nem jelenlett raktáraiban több ezer liter pancsolt szeszt fedeztek fel. Számos üvegnek a fele metilalkoholból állt.

Metilalkohol-mérgezések miatt a cseh kormány szeptember 14-én tiltotta meg a tömény szesz forgalmazását, és a döntés két hétig volt érvényben. A cseh lakosság nagy többsége a tilalom feloldása után is nagyon óvatos, ennek következtében a tömény szesz fogyasztása 30-40 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor nagyon megnőtt a borfogyasztás. A cseh kormány jelezte, hogy a jövőben szigorítani fogja a töményszesz gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például töményt árusítani a piacokon vagy az utcai kioszkokban.