Hivatalos cunamiriasztást adtak ki Hawaiion, írja az NBC. Számítások szerint a természeti katasztrófa helyi idő szerint szombat este érkezhet, ezért kiürítik a szigetek alacsonyan fekvő területeit. A szökőárt egy, a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés okozza, amelyet Brit Columbia partjainál észleltek.

A part menti területek lakosságát már felszólították, hogy húzódjanak biztonságosabb, magasabban fekvő részekre - számítások szerint ez 100-150 ezer embert érint - ennek ellenére sokan maradtak Honolulu strandjain. Ez már csak azért is veszélyes, mert a riasztást kiadó központ szerint egyelőre nem tudják megbecsülni, mekkora hullámokra lehet számítani, ráadásul az elsők nem feltétlenül a legmagasabbak.

A National Weather Service Brit Columbia part menti területeire, illetve Alaszka déli részeire is riasztást adott ki. A mindezt okozó földrengés helyi idő szerint este nyolc körül csapott le, centruma Masset környékére tehető. Évtizedek óta nem volt ekkora földrengés, de utóhatásai már csendesülnek.


View Larger Map

Hawaiion eközben szólnak a szirénák, a mozikban leálltak a vetítések. Ha szeretné élőben nézni, mi történik ott, íme, egy livestream.