Az állatkínzás gyanúját is felvető szabálytalanságok miatt 30 millió forintos állatvédelmi bírságot vetettek ki Zalában egy olasz férfira, aki több mint félszáz kölyökkutyát akart egy személyautóban Olaszországba vinni. Boncz Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának igazgatója kedden elmondta: a szállítmányra még szeptember közepén, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai találtak rá az M70-es autóúton. Az olasz férfi által vezetett egyterű autóban összezsúfolva 58 kölyökkutyára bukkantak, ezért értesítették az állatvédelmi hatóságot, amelynél a napokban készült el a bírságolási határozat.

A túlzsúfolt, szennyezett ketrecekben megfelelő táplálás és itatás nélkül szállították az ebeket, amelyek között kistestű mopszok, tacskók, csivavák, többféle közepes termetűre növő terrierfajta, valamint nagytestű akita kölykök voltak. A kutyák közül több még nem érte el a nyolchetes kort, vagyis az állatvédelmi jogszabályok szerint még el sem lehetett volna választani őket az anyjuktól. Kiszáradás miatt néhány el is pusztult a székesfehérvári menhelyre szállításuk közben.

A sofőrnek nem volt képzettsége a hasonló szállítmányok fuvarozására, autójának pedig szintén nem volt engedélye ilyesfajta fuvarra. Csupán kilenc négylábúnak volt magyar állatútlevele, közülük is csak néhány volt azonosítható. A körülmények olyan súlyos és sokszoros szabálytalanságokra utaltak, hogy nemcsak az állatvédelmi hatóság vizsgálódott a férfi ellen, de állatkínzás gyanúja miatt a rendőrség is eljárást indított - közölte a Zala megyei főállatorvos.

Boncz Attila hozzátette: hasonló kutyaszállítmány miatt 300 ezer forintra bírságoltak meg egy ugyancsak olasz fuvarozót. Őt október közepén, szintén a NAV ellenőrzése során állították meg az M70-esen, bár akkor klimatizált járműben, engedélyekkel szállították az ebeket. A bírságot azért szabták ki, mert a több mint 50 kutya közül 30-nak nem voltak papírjai. A szállítmányozást végző olasz cégnek ezért Csongrád megyei telephelyére vissza kellett szállítania a kutyákat, amelyeket azonosításukig karanténban helyeztek el.

Az igazgató-főállatorvos elmondta: a két szabálytalan szállítmánnyal kapcsolatban a napokban készültek el a bírságolási határozatok. Egyelőre nem jogerősen 30 millió forintra büntették a szeptemberben lebukott szállítmányozót, az októberben lefülelt fuvarozót pedig 300 ezer forintos büntetéssel sújtották.