horoszkóp

Hófuvást generált a viharos szél a Dunántúlon

MTI
2012.12.03. 16:59

A Bakonyban és a Mátrában is havazott, a Kékestetőn hétfőre 12 centiméteres hóréteg alakult ki – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán. Veszprém és Baranya megye több térségében riasztás van érvényben a hóátfúvások miatt.

Az OMSZ honlapján olvasható adatok szerint a 300 méternél magasabban fekvő települések közül a Veszprém megyei Zircen 10, Bakonybél-Somhegypusztán, Tésen és a Bükkben lévő Bánkúton 7-7, míg a szintén Veszprém megyei Kab-hegyen 9 centiméternyi havat mértek hétfőn. Az ennél alacsonyabban fekvő települések közül a legtöbb havat, 8 centiméternyit a Pest megyei Kemencén mérték, míg a Fejér megyei Balinka-Mecsérpusztán, a Somogy megyei Bálványoson és a Tolna megyei Hőgyészen 6-6 centiméternyi hó hullott.

Hétfőn az országban többfelé viharos erősségűre fokozódott a szél. Veszprém és Baranya megye több térségében jelenleg is riasztás van érvényben a hóátfúvások miatt. Azt írták, 300-400 méteres magasság felett a Dunántúli-középhegységben (kiemelten a Bakonyban) és a Mecsekben egész nap számítani lehet hófúvásra. Az előrejelzés szerint a következő órákban a Tiszántúlon is egyre nagyobb területen havazás váltja fel az esőt, havas esőt. Estig a Dunától keletre még további alkalmankénti havazásra van kilátás, de a hó síkvidéken az egyre inkább 0 fok feletti hőmérsékletek miatt már sehol nem marad meg.

Kedden eleinte inkább csak északon, északkeleten valószínű havazás, másutt eső, havas eső várható, majd késő délutántól, estétől délnyugaton, délen is egyre inkább a hó lesz a jellemző. Kedd éjfélig a 200-250 méternél alacsonyabban fekvő településeken maximum 5 centiméternyi, az annál magasabban lévő helyeken ennél több friss hó is hullhat, ez viszont vélhetően el fog olvadni, mert a hőmérséklet jellemzően fagypont felett alakul majd.

Nincs már járhatatlan út

Többfelé nehezíti a közlekedést a hó, illetve a viharos erősségű szél az országban, de elzárt település vagy járhatatlan út nincs – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfő este. A legfrissebb jelentések szerint már csak Csongrád és Békés megyében szállingózik a hó. A főutak általában szárazak, de a Tiszántúl nagy részén még vizesek, nedvesek. A mellékutak Veszprém környékén latyakosak, Esztergom közelében pedig hóbordásak.

Veszprém, Paks és Szekszárd környékén erős széllökésekre kell felkészülniük a közlekedőknek, Komárom-Esztergom megyében pedig a Tát és Tarján közötti összekötő úton viharos erejű szél hordja a havat és hóátfúvásokat okoz. A közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoznak a visszatérő hó eltakarításán, de – mint írták – a hóeltakarítás kevésbé eredményes addig, amíg viharos erősséggel fúj a szél. A közútkezelő munkatársai 12 órás váltott műszakokban folyamatosan dolgoznak a síkosságmentesítésen és hóeltakarításon az érintett térségekben.

A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, és kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművel keljenek útra. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a közútkezelő megyei diszpécserszolgálatain, az Útinform szolgálatától (www.kozut.hu) lehet aktuális információkat szerezni – olvasható a közleményben.