Emberölés miatt rendelte el a nyomozást a Thaiföldön holtan talált magyar üzletember ügyében hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – hangzott el az M1 esti Híradójában. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, 2011. február óta eltűnés miatt keresték az áldozatot, a mostani információk alapján viszont emberölés ügyében indították el a nyomozást.

A magyar-izraeli kettős állampolgárságú férfit - akit Thaiföldön a dzsungelben egy nejlonzsákban találtak meg - késsel ölhették meg. A Híradó információi szerint a gyilkossággal a férfi üzlettársát gyanúsítják, akivel az áldozat korábban elszámolási vitába keveredett. A Híradó szerint a feltételezett gyilkos nyolcéves börtönbüntetése elől szökött Thaiföldre, Magyarországon további vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények miatt még nyolc elfogatóparancs van ellene érvényben. A Híradó szerint a gyanúsítottnak köze lehet egy másik magyar vállalkozó szintén thaiföldi eltűnéséhez is.

A Külügyminisztérium konzuli szolgálata hétfőn, a vizsgálatok elvégzése után kapott a thai hatóságoktól hivatalos értesítést arról, hogy egy magyar állampolgár holttestét találták meg a délkelet-ázsiai országban. A minisztérium sajtófőosztályának vezetője, Kaleta Gábor elmondta, a thai hatóságok megerősítették, hogy a férfi bűncselekmény áldozata lett, és elfogatóparancsot adtak ki a feltételezett tettes ellen. A konzuli szolgálat az eljárást fokozott figyelemmel kíséri. Az ügyben a külképviselet konzuli tisztviselője megtette "a szokásos és elvárható intézkedéseket" az illetékes magyar és thai hatóságoknál - tette hozzá.

A Bangkok Post thaiföldi lap internetes kiadása hétfőn azt közölte, hogy köröznek egy Móse David nevű 35 éves magyar állampolgárságú férfit honfitársa, a 47 éves R. Péter meggyilkolása ügyében. R. Péter eltűnését egy szintén Thaiföldön tartózkodó magyar barátja jelentette be múlt szerdán. Holttestét pénteken találták meg egy gumifaültetvényen, Phuket szigetének Kathu körzetében. Magyar barátja elmondta a nyomozóknak, hogy R. Péternek egy másik magyarral volt üzleti vitája Szamuj-szigeten.

A phuketi rendőrség közölte: a körözött férfinak Andras Ngmgth Gabor (feltehetően: András Németh Gábor) névre kiállított izraeli útlevele is van, és üzleti partnere, társtulajdonosa volt R. Péternek egy cégben. A rendőrség szerint elképzelhető, hogy Móse David ölte meg R. Pétert.