A thaiföldi gyilkossággal gyanúsított Németh Gábor élettársát, Duangdzsit Csuandzsitet bűnrészességgel vádolják a rendőrök – írja a Bangkok Post. A 40 éves nő tagadta a bűnrészességet, azt azonban elismerte, hogy férje és R. Péter barátok voltak, ám egy ingatlanügy miatt összevesztek. A nő vallomása szerint párja november 28-án egy fehér Toyota Hilux Vigóval érkezett haza, mely R. Péter tulajdona. Németh meg is hirdette a kocsit 500.000 bahtért (3,5 millió forintért), majd november 30-án távozott otthonról, és azóta sem vette fel a kapcsolatot feleségével – vallotta az asszony.

A férfi valószínűleg annak a 8-10 fős üzletemberekből álló csoportnak volt a tagja, akik Samui szigetének ingatlanpiacát uralták. A thai tartományi rendőrparancsnok Viraszak Minavanics értesítette a bevándorlási hatóságot, mert lehetséges, hogy Németh – ottani nevén David Moshe – távozni akar az országból.

A magyar követségtől kért halála előtt segítséget R. Péter, akinek a testét a hétvégén találták meg Thaiföldön egy mocsárban – írta a Blikk. A férfi még november elején jelezte a konzulnak, hogy veszélyben érzi az életét, és ezt egy hangfelvétellel is bizonyította. A konzul a thai hatóságokhoz irányította R. Pétert. A férfinek a thai lapok szerint egy 15 millió bahtos (105 millió forint) ingatlan miatt kellett meghalnia.

„A csatolt hangfelvételen elhangzik, hogy mindenemet elvenné (itt Thaiföldön és Magyarországon egyaránt), 'megcsinál', azaz szándékában áll megölni, megkínozni..." – írta R. Péter november elején Endreffy Loránd konzulnak.

A konzul válaszában a hatóságok bevonásáról írt.

„Az Ön által küldött hangfelvételen kétségtelenül olyan kijelentések hangzanak el, amely valószínűsíti, hogy Németh Gábor az ön életére tör, sőt Csápai Lászó eltűnésével kapcsolatban is hangzanak el információk, ezért hivatalból kötelességemnek tartom a felvétel továbbítását a magyar rendőrség számára további intézkedés céljából".

Az ügyben megszólalt Chilkó Ferenc magánnyomozó is, aki az eltűntként nyilvántartott Csápai László rokonainak megbízásából nyomoz Németh Gábor után.