FRISSÍTVE: A Klubrádió információi szerint a Budapestre érkező járatok nagy része felszállt, többek közt az Air Berlin berlini, a Wizz Air malmöi, a Ryanair göteborgi és az Air France párizsi járata is már a levegőben van - derül ki a flightradar24.com online radarképéből. Az érkező gépeket a Bécs-Schwechat repülőtérre irányítják át. Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója azt mondta, eddig a British Airways, a Lufthansa, a Ryanair, a TAP, a Jet2.com és a Norwegian légitársaság egy-egy gépe kényszerült Bécsbe.

A Wizzair járatainak egy része Debrecenből, egy gép Pozsonyból száll fel, öt járatot pedig töröltek.

A Liszt Ferenc-repülőtér irányítótornyában jelentkezett hiba miatt a reptér pénteken éjfélig biztosan zárva tart, járatokat nem fogad és indít; a nyitás időpontja még változhat, a péntek délutáni tervek szerint várhatóan szombaton délelőtt 10 órakor indulhat újra a forgalom – mondta Hardy Mihály, a repteret üzemeltető Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója az MTI-nek. Hozzátette: a műszaki hiba elhárításán dolgoznak, a repülés biztonságának garantálása és az irányítótorony műszereinek megbízhatósága elsődleges, ezért döntöttek a bezárás mellett. Hardy Mihály hangsúlyozta: azok az utasok, akiknek délutánra, estére szól a jegyük, semmiképpen ne menjenek ki a reptérre, érdeklődjenek légitársaságuknál, és a repülőtér weboldalán keressék a legfrissebb információkat. A reptéren ragadt utasok ellátásáról a légitársaságok és a Budapest Airport gondoskodik - tette hozzá.

 

"Déltől várakoztam egy órát, aztán közölték, hogy nem indítanak járatokat, mindenki visszakapja a csomagját, és szóltak, hogy kérjen mindenki információt a saját légitársaságától a további intézkedésekről. Egykor a biztonsági ellenőrzést is felfüggesztették. Sokan kisgyerekekkel várakoztak órákon keresztül" – osztotta meg a tapasztalatit a Velvettel Bea, aki Frankfurtba utazott volna.

Hardy Mihály az MTI-nek korábban azt mondta, hogy a repülőteret pénteken nem sokkal dél előtt tíz perccel zárták be az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba miatt. Az Airportal.hu repülésszakmai oldal információi szerint egy hővezeték törött el a repülőtéri irányítótoronyban, annak következtében sérült meg az elektromos rendszer. Emiatt a rádiókommunikációs, informatikai és az egyéb vezérlő rendszerek működésképtelenné váltak.

Az IHO.hu úgy értesült reptéri forrásoktól, hogy jelenleg a víz kiszivattyúzását végzik, ez után ki kell szárítani a termeket, mivel az elektromos rendszereket csak teljesen száraz, páramentes környezetben lehet újra üzembe állítani. Napközben több, Budapestre tartó járat Bécsben és Pozsonyban szállt le, az utasokat, olvasónk információi szerint taxisok és buszok szállítják Budapestre.