Iskolai lövöldözés: Magyar nyelvű búcsúlevél kering a neten

2012.12.17. 09:19 Módosítva: 2012.12.17. 10:47

Több embert megölt, majd magával is végzett egy 20 éves ámokfutó az amerikai történelem egyik legsúlyosabb iskolai lövöldözésében, amiben így összesen 27 ember vesztette életét. Az áldozatok nagy része 5-10 év közötti gyerek, de köztük van a gyilkos tanárként dolgozó anyja is.

A connecticuti kisváros, Newtown lakói teljesen összetörtek a hét végén történt általános iskolai mészárlás miatt, amit Obama elnök egy "lelkiismeretlen gonosz" tetteként aposztrofált – írja a Reuters. Ma, azaz hétfőn temetnek el kettő gyereket, Noah Poznert és Jack Pintot az összesen 26 áldozat közül, akket az iskola osztálytermeiben mészárolt le a húsz éves ámokfutó, Adam Lanza. A mai napon az ország többi iskolája újra kinyitja kapuit, a tanároknak pedig el kell magyaráznia az összezavarodott és rémült gyerekeknek, hogy mi történt Newtown-ban, és hogy biztonságban vannak-e.

Mindeközben egy levél kering a Twitteren, amit állítólag az egyik áldozat írt szüleinek, mielőtt meghalt volna a lövöldözésben. A fiú levelének egy része magyarul íródott – ahogy az elején olvasható: "Szeretlek Menyékben - Fijuk, Bryan", ami a levél végén angolul is szerepel. A levél valószínűleg vagy hamis, vagy írója végül nem vesztette életét, ugyanis az áldozatok nevét közzétette a CNN, és nem található köztük Bryan nevű fiú.

A-HWxI0CUAAtg x

Newtown város tisztviselői nem tudják egyelőre megmondani, hogy a Sandy Hook általános iskola, ahol a lövöldözés történt, valaha is megnyitja-e újra kapuit – írja az Associated Press. A hétfői órákat már törölték, és a kerület azt fontolgatja, hogy a túlélő tanulókat egy szomszédos városban található iskolába küldik. Úgy tudni, hogy a húsz éves ámokfutó annyi lőszert vitt magával, amivel az iskola összes tanulójával végezhetett volna, ha van elég ideje.  A newtowni rendőrségtől George Sinko azt mondta, hogy a diákoknak biztosan nehezére esne visszamenni abba az iskolába, ahol a lövöldözés történt, de elmondása szerint szeretnék, ha a gyerekek továbbra is egy közösségben maradnának, hogy támogatni tudják egymást.