A francia bíróság elítélt egy pszichiátert, akinek egyik páciense gyilkosságot követett el - írta a bbc.co. Daniele Canarelli Franciaországban ezidáig példa nélküli büntetést, egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A nő páciense, Joel Gaillard 2004 márciusában, húsz nappal azután követte el a gyilkosságot, hogy a férfi elmenekült a marseillei kórházban tartott konzultációjukról.

Canarelli ügyvédjei szerint az ítélet keményebb terápiás módszerekre fogja rávenni a pszichiátereket. Miközben a bíróság elismerte, hogy hasonló esetekben nem lehet kockázatmentes kezelésről beszélni, megállapították, hogy Canarelli számos szakmai hibát vétett a kezelés során.

A szokásos eljárásoktól eltérően - amik során más orvosok rövid idő alatt is számos dolgot meg tudnak állapítani betegükről - Canarelli meglehetősen sok időt töltött a férfivel, ami idő alatt bőven lett volna ideje megállapítani, hogy Gaillard kezelése kudarcot vallott. A bíróság szerint Canarellinek fel kellett volna ismernie annak szükségességét, hogy a férfit speciális kezelésre alá kell vetni, illetve konzultálnia kellett volna az állapotával kapcsolatban más szakértőkkel.

Gaillard 2004 márciusában egy baltával végzett a nyolcvan éves Germain Trabucal, Gap városában. A férfi nem volt felelős tetteiért, mivel paranoid skizofréniában szenvedett és orvosi felügyelet nélkül volt. Marianne Coen, a Canarellit támogató egyesület titkárnője azt mondta, hogy nagyon csalódottak és meglepte őket az ítélet. Trabuc fia, Michel viszont úgy nyilatkozott, nagyon reméli, ez az ítélet precedenst teremt és fejlődést hoz a pszichiátriában.