Kisteherautó és mikrobusz ütközött vasárnap délelőtt Pilisvörösvár és Piliscsaba között, utóbbiban egy hattagú család utazott, egyikük sem sérült meg. A balesethez riasztott tűzoltóautó is megcsúszott és felborult a jeges úton, egy tűzoltót vállfájdalmai miatt kórházba vittek – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta, hogy az elsődleges információk alapján a karambolban senki nem sérült meg, de a mikrobuszban utazók közül négy gyermeket kivizsgálásra kórházba vittek. A főút 22-es kilométerénél történt baleset környékén félpályás útzárat rendeltek el – közölte Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese.

Az ORFK ügyeletese és a fővárosi katasztrófavédelem szóvivője arról is beszámolt, hogy a baleset helyszínére igyekvő tűzoltóautó a solymári elágazásnál borult fel. Az Óbudáról útnak induló járműben négy tűzoltó ült. Egy kocsisort előztek, amikor az egyik szemből jövő jármű nem engedte el a tűzoltóautót, így az – miközben vissza akart térni a sávjába – a padkára sodródott, majd az oldalára borult – mondta Kisdi Máté.

Karambolok Pátynál és az M31-esen

Budakeszi és Páty között egy autó és egy menetrend szerinti Volánbusz ütközött össze vasárnap délelőtt. A Volánbusz Zrt. fődiszpécsere elmondta, hogy a Zsámbék és Budapest között közlekedő járaton nyolc utas volt. A balesetben senki sem sérült meg – tette hozzá.

A havas úton megcsúszott és árokba borult egy autó az M31-es autóúton Nagytarcsa közelében vasárnap dél körül, a vezető megsérült – közölte az ORFK kommunikációs szolgálatának ügyeletese. Kovács Viktória szerint a kocsiban két gyerek és édesanyjuk utazott, az autót vezető nő könnyebben megsérült. Útzárat nem kellett elrendelni, ennek ellenére a Pest megye szinte egész területére jellemző síkosság miatt nem csak az M3-as autópálya, illetve az M0-ás környékén, hanem minden útszakaszon óvatosságra inti a járművezetőket a rendőrség - tette hozzá az ORFK ügyeletese.

Megcsúszott, majd árokba borult egy autó a 31-es főút tóalmási lehajtójánál vasárnap kora délután – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője. Spitz Alexandra szerint az autó a tetejére fordulva állt meg, ennek ellenére nem sérült meg senki. A nagykátai hivatásos, illetve a tápiószecsői önkéntes tűzoltók hamarosan megkezdik a kocsi műszaki mentését, annak befejezéséig az útszakaszon teljes zárás várható – mondta a szóvivő. A katasztrófavédelem, a rendőrség, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábbi közlése szerint Pest megye teljes területén a folyamatos sózás ellenére havasak, csúszósak az utak, emiatt sorozatosak a balesetek.

Pest megyében ne üljön autóba!

A katasztrófavédelem szerint a Piliscsaba környéki utak a jelenleg is erős hóesés és a lefagyások miatt nehezen járhatóak, a nagyobb járművek – kamionok és buszok – már az emelkedő előtt rendre elakadnak, ott vesztegelnek. A katasztrófavédelem és a rendőrség is óvatosságra inti a Pilisben autózókat.

Egyelőre senki ne induljon útnak Pest megyében, mivel a térséget hamarosan eléri az ónos eső, különösen a Zsámbéki-medencében lehetnek fennakadások - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap kora délután. Pécsi Norbert elmondta, hogy a társaság sószóró gépei közül a legtöbb – összesen 48 – most is Pest megyében dolgozik. Szentendre környékén a folyamatos hóesés miatt a csúszós főutakra több gépet is kivezényeltek, erőteljesen szórják a pilisi emelkedőket is, ahol több munkagép, egy korábbi baleset nyomán elrendelt útzár következtében, jó ideig várakozásra kényszerült – tette hozzá a szóvivő.

Közlése szerint a legtöbb gondot a Zsámbéki-medence síkosságmentesítése okozza, mert az ottani sajátos mikroklíma miatt a kiszórt anyag nem eléggé hatásos. A Pest megyei közlekedési helyzetet Vác térségében a köd nehezíti, ráadásul az előrejelzések szerint rövid idő múlva ónos eső éri el Közép-Magyarországot, ennek gócpontja szintén a Zsámbéki-medencére tehető majd, így a munkagépeknek valószínűleg le kell állniuk. A Magyar Közút arra kéri a Pest megyében élő, ott tartózkodó autósokat, hogy egyelőre ne induljanak útnak, a térségben közlekedőknek pedig a folyamatos tájékozódást ajánlják – tette hozzá Pécsi Norbert.