Elrendelték a moldovai sofőr előzetes letartóztatását

MTI
2013.01.08. 17:47

Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a Szolnoki Járásbíróság azt a moldovai állampolgárságú férfit, aki a 4-es úton, Karcagnál öt halálos áldozatot követelő vasárnapi autóbaleset feltételezett okozója - tájékoztatta a bírósági szóvivő kedden az MTI-t. Sándor Géza közölte: a jogerős határozat indokai között a szökés, elrejtőzés veszélye mellett az is szerepel, hogy V. Mihail nem rendelkezik állandó lakó-, illetve tartózkodási hellyel Magyarországon. Kovács László, a moldovai férfi kirendelt ügyvédje az MTI-nek elmondta: 24 éves védence elismeri felelősségét a tragikus balesetért, és tudomásul vette a döntést, amely ellen nem is nyújtanak be fellebbezést.

A sofőr ellen kettőnél több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folyik eljárás. Magyarországon e cselekmény 2-8 év szabadságvesztéssel sújtható - tette hozzá.
Jelezte: a fiatal férfit „rendkívül megviselték az elmúlt napok eseményei”, és kérte ügyvédjétől, hogy tolmácsolja részvétnyilvánítását a karambolban elhunytak hozzátartozóinak.
V. Mihail a Szolnoki Járásbíróságon a kedd délutáni eljárás során vizet, míg a folyosón várakozva széket kért, és rosszullétre panaszkodott. A határozat kihirdetése után a megbilincselt gyanúsítottat vezetőszáron rendőrök kísérték a bv-intézetbe.
Karcag közelében, a 4-es út 164-es kilométerszelvényénél vasárnap reggel két személygépkocsi ütközött, az áldozatok mindegyike a vétlen autóban utazott. A helyszínen három férfi és egy nő halt meg, akik az Országos Mentőszolgálat adatai szerint 30 és 35 év közöttiek voltak. Az autóban velük tartózkodó csecsemőt életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter vitte a debreceni Kenézy kórházba, de az életét nem sikerült megmenteni.
A megyei főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy egy francia rendszámú terepjáró Debrecen felé haladt, amikor eddig ismeretlen okból áttért a szemközti sávba, ahol frontálisan összeütközött a szabályosan közlekedő magyar rendszámú személyautóval. A terepjáróban ülő három ember egyike sem sérült meg.
Az MTI értesülései szerint a Hargita megyei Csíkszentgyörgyről származó, évek óta Magyarországon élő testvérpár, valamint egyikük felesége és gyermeke, továbbá egy - szintén székelyföldi - szomszédjuk vesztette életét a balesetben.