Jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtott a Győri Ítélőtábla kedden egy egyedi fiatalembert, aki a vádirat szerint egyik vitapartnerét évekkel ezelőtt megszurkálta, míg egy másikat fojtogatott.

Kovács Tamás tanácsa ezzel helybenhagyta az első fokon eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság ítéletét, amely életveszélyt okozó testi sértésben és rablásban mondta ki a férfit, se az ügyészi súlyosbítási, se a védő enyhítési kérelmének nem adva helyt.

Az ügyész azt kérte: testi sértés helyett emberölés kísérletében marasztalják el a férfit, aki egy húszcentis pengéjű kést ragadva szúrta meg egyik áldozatát, valamint vegyék figyelembe, hogy nem ez Mayer Balázs első, erőszakos cselekmény miatt indult büntetőügye, s a szurkálás idején már folyt ellene eljárás.

A védő ezzel szemben azzal érvelt: nem bizonyított egyértelműen, mi történt; a vádlott nem vallotta magát bűnösnek, a sértett minden alkalommal máshogy adta elő a történteket. Kérte egyben, hogy a rablást önbíráskodássá minősítsék, és csak felfüggesztett börtönnel sújtsák ügyfelét. Érvelése szerint ugyanis a férfi nem kirabolni akarta fojtogatott áldozatát, hanem azt akarta elérni, hogy az fizesse ki végre korábbi munkája ellenértékét.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás szerint a vádlott 2007 márciusában Egyed községben együtt italozott egy másik férfival, akit eközben egy konyhakéssel hátba és nyakon szúrt. Egy másik alkalommal, 2008 júliusában egy borozóban italozva észrevette, hogy egy vendég tízezressel fizetett, s hogy megszerezze a maradék pénzt, megtámadta a hazatérő sértettet; sállal fojtogatta őt. A vádlottat végül ketten fékezték meg, őket egy szemtanú hívta segítségül a borozóból.