Reggel 8 óra magasságában egy helikopter ütközött St George Wharf Tower nevű toronyház tetején felállított darunak London központi részén – írja a BBC. A South Lambeth városrészben történt baleset után az AgustaWestland AW109 típusú nyolcüléses helikopter a Wandsworth Road nevű útra csapódott és kigyulladt. A Scotland Yard tájékoztatása szerint két halottja és 13 sérültje van a balesetnek. Az egyik halott a helikopter pilótája, a másik egy járókelő. A sérültek közül hetet a helyszínen elláttak, hatot kórházba szállítottak, egy ember kritikus állapotban van. A rendőrség szerint szó sincs terrorakcióról, baleset történt.

A lángok elfojtásán 60 tűzoltó dolgozott a helyszínen. Egy másik csapat pedig azon munkálkodott, hogy a veszélyesen kilengő, sérült darut stabilizálják, a környéket ezért ki is ürítették. Úgy tudni, Londont szokás szerint köd lepte be a balesetkor, ezért nem észlelte a pilóta a párába burkolózó darut. A helikopter lezuhanó roncsai két autót is betemettek, egyes videófelvételeken lehet látni egy kocsit, ami lángol a távolban. A tűzoltók megerősítették, hogy egy férfit ők szedtek ki egy égő autóból. Egy épület is kigyulladt, de itt is megfékezték már a tüzet. A helikopter közel csapódott be a környéken futó vasúti sínekhez is, ezért a vonatok és metrók kora délutánig nem álltak meg a Vauxhall állomáson. Még a buszközlekedésben vannak fennakadások, illetve a londoni heliport is zárva tart.

"A Vauxhall metróállomás felé sétáltam a Lambeth Palace környékről, ahol a lakásom van" – mondta a BBC-nek Nicky Morgan parlamenti képviselő. Ő egy hatalmas csattanást hallott, azt hitte, valami felrobbant, így odament a helyszínre. "Aztán csak a fekete füst felhői és felhői" – mondta a helyszínről. Pont a füsttől nem látott semmit, de sejtette, hogy mi történt.


Nagyobb térképre váltás

Egy másik, arra kerékpározó szemtanú, Quinn Murray látta az ütközést is: "Láttam, amint a helikopter eltalálja a daru tetejét, és az állomástól pont balra lezuhan" – magyarázta. Ezután ő is csak füstöt látott, szerinte a helikopter nem az útra magára, hanem egy építkezési területre csapódott. A füstöt London területének nagy részéről látni lehetett, sok szemtanú számolt be erről. A szemtanúk több felvételt is készítettek a baleset helyszínén, ezeket itt és itt nézheti meg.

Gary Slater, tapasztalt londoni helikopterpilóta elmondta a BBC-nek, hogy Londonban bejáratott útvonalaik vannak, és egy darut épp emiatt nem is lehet felhúzni csak úgy, engedélyek nélkül. Ez biztosítja, hogy az adott útvonalakon nem is lehet semmilyen akadály. Már ki is alakult a vita arról, miért engednek annyi helikoptert közlekedni London belvárosa felett.