Második napja tart a hóvihar a Dunántúl nyugati részén, a rendkívüli havazás péntekre az ország nagy részét beborította. A Dunántúlon 29 település megközelíthetetlen, és csaknem negyven útszakasz járhatatlan a reggel óta tartó havazás miatt. Győr-Moson-Sopron megyében 7, Vas megyében 18, Veszprém megyében 4 település van a hó fogságában. A Dunántúl mellett a Duna-Tisza közén, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is havazik. A legfrissebb adatok szerint mintegy negyven centiméter hó esett. A Magyar Közút csaknem hatszáz gépét állították munkába, nagy részük a Dunántúlon dolgozik, de a viharos szél újabb és újabb hótorlaszokat emel. A fő- és mellékutakon havas, hókásás a burkolat.

A mentőket a jelenleg vesztegzár alatt lévő Sárvárra egy szülő nőhöz riasztották, onnan pedig Szombathelyre kellett beszállítaniuk az asszonyt – mondta el Győrfi Pál. A normál esetben maximum 40 perces utat több mint 3 óra alatt sikerült megtenni. Az esetkocsit többször ki kellett ásni a hóból, de végül az odarendelt hókotró mögött haladva még időben értek be a kórházba.

Sárváron tényleg rendkívüli helyzet alakult ki: a Köpönyeg.hu információi szerint a városban kijárási tilalmat rendeltek el. A Sztarold.hu oldalon olvasható, hogy a helyi védelmi bizottság és a Sárvári Rendőrkapitányság döntése alapján, a lakosság Sárvár területét a rendkívüli időjárás miatt nem hagyhatja el, kizárólag csak a mentési munkálatokban résztvevők.

A veszetgzár és a szülő nő után kiderült, hogy a sárvári Flextronics egyik üzemépületében leállították a termelést, miután a hó alatt megrogyott a csarnok teteje – írja az Origo. Az oldal egyik olvasója szerint a cég 6000 négyzetméteres raktárépületének a teteje "recseg-ropog" a hó alatt. A katasztrófavédelem szerint az épületet azonnal kiürítették.

Vas megye: sok falut elzárt a hó

Vas megyében 16 település megközelíthetetlen: Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Chernelházadamonya, Meszlen, Keléd és Bő. A rendőrök a kamionokat Szombathelyen, valamint Hegyfalu és Répcelak térségében félreállítják. Sárvárhoz hasonlóan Nemesbődnél is egy szülő nőt szállító mentőautó akadt el, előtte hómaróval vágtak utat a közutasok.

Árokba csúszott két kamion a 8-as főúton Jánosházánál, a műszaki mentés idején teljes útzár van érvényben az útszakaszon A rendőrök a kamionokat a Vasvár és Győrvár, valamint a Kőszeg és az államhatár közötti útszakaszon is félreállítják a hóhelyzet miatt. Több száz kamion kényszerül várakozni Vas megyében, azon belül Szombathely, Körmend és Vasvár közelében, egészen a megyehatárig a havazás miatt.

A vesebetegek szállítását a katasztrófavédelem és a rendőrség együttes erővel végzi, eddig 18 beteget szállítottak kezelésre a műveseállomásra. A hazamenni nem tudó diákoknak Szombathelyen felajánlották, a kollégiumokban is maradhatnak a hétvégére. Sárváron és Celldömölkön az ott rekedt embereknek a melegedőkben a Magyar Vöröskereszt munkatársai teát osztanak. Velem községben a kenyérellátást a szombathelyi hivatásos tűzoltóság biztosította, és folyamatos az ellátás megszervezése a többi elzárt településre is. Eddig három, a hó miatt nehezen megközelíthető településre (Rábatöttös, Velem és Rum) szervezte meg a kenyérszállítást a Vas Megyei Védelmi Bizottság operatív törzse, és a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézményben gondozott beteg gyerekek ellátásáról is gondoskodtak.

Veszprém megye: elakadt kamionok

A Balaton-felvidéken két települést, Mindszentkállát és Szentbékkállát zárta el a külvilágtól a hó, előbbit nemrégiben kiszabadították a hó fogságából. Szentbékkálla még ma megközelíthető lesz – ígérte a szóvivő, hozzátéve, hogy a településeken nem okozott ellátási problémát az elzártság. Később Balatonhenye és Monoszló is elesett a hóval szemben.

"Sok hűhó semmiért. Ezért a kis hóért" – jegyzi meg a Youtube-ra feltöltött video készítője.

A Veszprém megyei buszok jelentős késéssel közlekednek. A Veszprém-Tapolca utat Nagyvázsonynál baleseti helyszínelés miatt zárták le egy időre – a 7301-es úton csúszott össze egy személyautó és egy busz. A balesetben egy ember megsérült. Veszprém megyében több kamion is elakadt Nemesgulács és Kisapáti, valamint Badacsonytomaj és Badacsonylábdihegy között. Káptalanfürednél, a 71-es úton pedig egy személyautó borult fejtetőre és ütközött villanyoszlopnak. A balesetben egy ember könnyebben megsérült.

A 71-es Keszthelyet elkerülő szakaszán több jármű elakadt, a főutat emiatt le is zárták. Fenékpuszta térségében ugyanis 500-600 méter hosszan egy méter magasságú hóátfúvások alakultak ki, ezért tömegesen akadtak el járművek péntek délután. A tűzoltóság kiérkezésekor hét kamion, négy személygépkocsi, két furgon és két autóbusz vesztegelt, a mentésük után lezárták az utat. A hóátfúvások miatt lezárták az utat Kemenesszentpéter és Egyházaskesző, Kemeneshőgyész és Magyargencs, Zánka  és Gyulakeszi, valamint Káptalantóti és Nemesgyulács között. A pápai körgyűrűnél, Celldömölk irányába a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek részére a forgalmat a rendőrség átmeneti időre megtiltotta.

A tűzoltók összesen 49 helyen végeztek műszaki mentést, 2 közúti baleset helyszínén segítettek, 4 esetben a tetőről lehulló hótömeg járókelőket veszélyeztetett, egy esetben letört faág akadályozta a közúti forgalmat.

Győr-Moson-Sopron megye: kötelező a hólánc

A Kisalföld Volán buszai több vonalon késnek, Csorna közelében pedig három busz is árokba csúszott. A Rábaközben Rábaszentandrást, Cirákot, Répceszemerét, Ivánt, Oslit, Vadosfát, Vicét nem tudják a járatokkal elérni. A megyében Csér és Und semmilyen járművel sem megközelíthető.

A megyei kormányhivatal szerint 16 útszakasz járhatatlan a hóhelyzet miatt Győr-Moson-Sopronban. A Páli és Edve, az Újkér és Egyházasfalu, a Bezenye és Hegyeshalom közötti, valamint a Mosonszolnokot az 1-es úttal összekötő szakaszt zárták le a rendkívüli időjárás miatt a forgalom elől. Több térségben kötelező a hólánc használata. A hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek ismét csak azzal a korlátozással léphetnek be Kópházánál és Sopronnál az országba, hogy nem használhatják a 85-ös és a 86-os utat.

Lezárták a 86-os főutat Csorna és Veszprém megye határa között, ezen a szakaszon jelenleg is több teherautót mentenek a hóból – közölte a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei helyettes szóvivője. Schreindler Ágnes szerint 24 felnőttet és 3 gyereket szállásoltak el Beled művelődési házában; mindannyian a 86-os úton fekvő település körzetében akadtak el járművel a hóban. Megnyitották ugyanakkor a 85-ös főút Kapuvártól nyugatra eső részét, ahol korábban zártak le egy szakaszt. Itt folyamatosak a hófúvások, ezért hókotrók vezetik fel a forgalmat mindkét irányban.

Zala megye: Sármellék és a határ is bezárt

A nem csillapodó szél és havazás miatt pénteken kora délután számos út járhatatlan Zala megyében, egy településrész, a Vasboldogasszonyhoz tartozó Csöngetmajor megközelíthetetlen volt sokáig. Időközben azonban a Vaspörhöz tartozó Velence települést zárta el a hó a külvilágtól, de késő estére a közútkezelő kikaparta a falut.

A folyamatos hófúvás miatt Zala megyében hóátfúvás miatt zárva van a 75-ös főút baki tető és Zalaszentmihály közötti szakasza, a Galambok és a 7-es főút közötti út, a Kisgörbő és Zalaszentgrót közötti összekötő út, a 7356-os jelű út Kehidakustánynál, a Baglad és Nemesnép, a Gelse és Zalaszentbalázs, a Söjtör és Tófej közötti útszakasz, valamint a 75111-ös jelű út Sármellék és a 75-ös főút csomópontja között.

Nehezen járható Letenye-Tótszerdahely, Kerecseny-Orosztony, Lenti-Bajánsenye, Gősfa-Vasboldogasszony, Keszthely-Hévíz, Óhíd-Mihályfa és Óhíd-Szalapa, Zalaszentbalázs-Gelse, Zalaszentgrót-Tekenye, Lenti-Csesztreg-Ramocsa összekötő útja. Lakhegyen, a 73162 jelű úton Reziben, Vindornyalakon és Lendvajakabfán ugyancsak rendkívül nehéz a közlekedés.

Pölöskefőnél egy menetrendszerű autóbusz akadt el utasaival, két-két esetben kenyérszállító teherautót és kamiont kellett kimenteni a hó fogságából, Nagykanizsán pedig személyautók akadtak el a hóban. Zalaszentbalázs és Gelse között a katasztrófavédelem darus járműve is elakadt a hóban. A nagykanizsai tűzoltóság munkatársai egy munkásokat szállító autóbusz és egy kisteherautó mentésére érkeztek a helyszínre, de a hófalak miatt a daru kereke is megszorult a hóban. Tótszentmárton és Becsehely között a közútkezelő járműve is elakadt, a nagykanizsai tűzoltók daruval mentették ki. Reziben, Zalakomár és Galambok között, valamint Felsőpáhokon személyautókat, az M7-es autópálya zalakomári pihenőhelyénél és a 76-os főúton pedig kamiont kellett kisegíteniük a tűzoltóknak.

Többórás határzár után újra megnyitották a határátkelőket a kamionok előtt, de Letenyétől rendőri és közútkezelői felvezetéssel indulnak el Budapest irányába az M7-es autópályán, hogy senki ne térjen le az autópályáról az alsóbbrendű utakra. 20.30 és 22.30 óra között Tornyiszentmiklósnál is
beléphetnek Magyarországra Szlovénia felől a 7,5 tonna feletti össztömegű teherautók. Jelenleg 24 elzárt település van, ezeket szükség esetén gyorsan fel tudják szabadítani, de a szél újra befújja a megtisztított utakat.

Ideiglenesen bezárták a sármelléki repteret, ami a napokban amúgy sem vár repülőgépeket. A január 24-én éjfélig tartó bezárást az indokolta, hogy nyitva tartás esetén folyamatosan gondoskodni kellene a 2500 méteres kifutópálya és a kiszolgálóutak hómentesítéséről, így azonban takarékoskodni tudnak.

A Dél-Dunántúlt is elérte a hó

Pénteken már a Dunántúl déli részén is közlekedési gondokat okozott a hó. Az M6-os autópályát lezárták, miután megcsúszott és keresztbefordult egy kamion a tolnai lehajtó közelében. A műszaki mentés idejére a bal oldali pályatesten teljes útzár van. A kamion sofőrje kizuhant a vezetőfülkéből, sérüléséről egyelőre nincs információ.

A Somogy megyei határátkelőhelyeken nem engedik be Horvátországba a nagyobb teherautókat, a személykocsik közlekedését pedig csak hólánccal engedélyezik.

Kelet következik

A havazás kelet felé terjed, már az Alföldön is megvoltak az első balesetek. Ketten megsérültek, amikor összeütközött két autó pénteken a 32-es főúton Szolnok és Zagyvarékas között – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság. Az érintett útszakaszt a helyszínelés idejére teljes szélességében lezárta a rendőrség, ezért torlódásra kell számítani.

Fejér megyében több kamion elakadt Székesfehérvár és Zámoly között az erős szél miatt kialakult hóátfúvásban, ezért a rendőrség estig lezárta az utat. A tűzoltók gépi erővel próbálták a kamionokat menteni, de több esetben körül kellett lapátolni a járműveket a nagy hóban. Hóátfúvások miatt járhatatlanná vált a 6209-es út Sárkeresztúr és Sárosd között, ezért a Magyar Közút lezárta ezt az útszakaszt is.

Megy a hó, jön a hideg

A Dunántúlon szombat hajnalra megszűnik a havazás és a hófúvás is, de a középső megyékben 10 centiméternyi, keleten pedig akár 15 centiméternyi friss hó is hullhat szombat estig. Szombat hajnalban néhol mínusz 17 fok is lehet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este. Az erős, időnként viharos, akár az óránkénti 60 kilométeres erősséget is elérő szél továbbra is többfelé okoz hófúvást. A hajnali óráktól viszont mérséklődik a szél és fokozatosan mindenütt megszűnik a hófúvás.

A havazás miatt csak egy pályán tudnak fel- és leszállni a repülőgépek a fővárosi Liszt Ferenc-repülőtéren. Pénteken két járatot törölni kellett, mert más európai nagyvárosokban is erősen havazik – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. A sózás ellenére már nem olvad el a hó a repülőtér felszállópályáin, így csak váltakozva lehet üzemeltetni őket: amíg az egyiket takarítják, addig a másikat használhatják a repülőgépek. Ez azonban nem okoz gondot a légi közlekedésben, a forgalom folyamatos, bár a gépek "jégtelenítése" akár 30 percig is tarthat – fűzte hozzá.

Budapesten latyakosak a főutak, a közösségi közlekedés folyamatos - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. péntek este. Továbbra is a legmagasabb készültségi fokozatban, teljes téli "célgépflottájával" végzi a főutakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. Péntek reggel 8 óra óta a budai hegyvidéken kilenc centiméter friss hó esett, a pesti városrészben ennél kevesebb.

Piros riasztás az ország nyugati részén

Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye egyes kistérségeire hófúvás miatt péntek hajnalban. Ezeken a területeken erős hófúvásra lehet számítani, a viharos szél miatt a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszok várhatóak. Emellett csaknem az egész Dunántúlon érvényben van első- vagy másodfokú riasztás szintén a hófúvás miatt. Az Országis Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt kéri, hogy az érintett területeken csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos.

A Dunántúlon huszonhat út vált járhatatlanná hóátfúvás miatt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt kéri, hogy az érintett területeken senki ne induljon útnak. A fő- és mellékutak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, valamint Vas és Zala megyében többfelé hókásásak, latyakosak, hóbordásak, a mellékutak havasak, nehezen járhatók. Az eddig lehullott hó mennyisége átlagosan 30-45 centiméter.

A meteorológiai szolgálat egész napra szóló veszélyjelzése szerint hófúvás miatt csak Heves, Nógrád és Pest megye, valamint a főváros területén nincs figyelmeztetés. Ezen felül a pénteken várható jelentős mennyiségű hó miatt figyelmeztetések vannak érvényben Veszprém, Zala, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint a főváros területén.

Péntek délután 5 óráig 288 riasztást kapott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), többségük a havazás és hófúvás által leginkább érintett Vas megyéből érkezett - közölte Tóth Ferenc, az OKF országos polgári védelmi főfelügyelője budapesti sajtótájékoztatóján. A nap folyamán ezer tűzoltó vett részt a munkálatokban, és több száz emberen kellett segíteni. A meteorológiai előrejelzések szerint az éjszaka folyamán enyhülhet a szél és megszűnhet a havazás, szombatra az OKF már csak elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést kapott az Országos Meteorológiai Szolgálattól, ezért Tóth Ferenc szerint reggelre felszabadulhatnak az ország útjai.

A Nyugatmet.hu Facebook oldalán találtuk a következő videót, ami Vas megyében, Vát-Vasszilvágynál készült a hatalmas hófúvásokról:

Komáromban cuki dolgok is történnek a nagy havazás miatt: a vasútállomáson egy hószobor várakozik a padon ülve, kofferrel.  A "Vonatra várakozó ülő kofferes férfi" nevet kapta az az alkotás, amelyet Mike Bettina és Szeibert Richárd készített el. Az alkotókról, és magáról a műről készült képeket Mezei Mátyás vezető jegyvizsgáló küldte be a kemma.hu-nak, ahol meg is nézheti a képet az alkotásról.

A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az északi- északkeleti megyékben általában legfeljebb 5 centiméter lehet, Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 centiméter között valószínű,
de a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén 15-20 centiméternyinél is több eshet.