Fu Xuepeng gépész Csöcsiang tartományban élt és dolgozott, amikor 23 éves korában, 2006-ban egy motorbaleset következtében agykárosodást szenvedett: a kórházi ápolást nem tudták a földeken dolgozó szülei sokáig fizetni, így haza kellett szállítani a beteg férfit, és a szülőknek otthon kellett ápolniuk.

„Az orvosi költségek borzasztó magasak az átlagember számára. A család kapott némi kompenzációt, de az közel sem fedezi a kiadásokat” – mondta a The Daily Telegraphnak Xuepeng nagybátyja, Wang Liubing.

Az idős pár a mentősöktől kapott ventillátort alakította át úgy 20 fontnyi jüanból (6800 forint), hogy az lélegeztetni tudja Xuepenget. A géphez tartozó ballont napközben kézzel pumpálják, hogy a villanyszámla ne legyen túl magas – már több mint öt éve. „Nincs pénzünk, nincs erőnk, csak időnk van és türelmünk” – magyarázta Xuepeng apja.

A család küzdelme újabb apropót szolgáltatott arra, hogy a rosszul működő kínai egészségügy a sajtóba kerüljön. A kézzel barkácsolt lélegeztetőgép után előkerült több olyan család is, akik barkácsolt gépekkel tartották életben hozzátartozóikat, például házi dialízis géppel. Fu családja, miután a hírekbe került, 90 ezer jüannyi (3,1 millió forint) adományt kapott, plusz Pekingből érkezett hozzájuk egy profi lélegeztetőgép.